Carl Hansen & Søn er "Made in Denmark"
KRISEKNUSER: Carl Hansen & Søn er beviset på, at det godt kan lade sig gøre at drive en succesfuld produktionsvirksomhed i Danmark.
- Jeg startede i 2002 sammen med ganske få af de mennesker, der sidder her i dag. Vi var 17 mand og omsatte for 16-17 millioner. I dag er vi 200. Det er sjovt, at de tanker, som man havde dengang, var gode nok, fortæller Knud Erik Hansen til Wood Supply.
- Da jeg købte virksomheden, rystede alle på hovedet og sagde: ”Du er fuldstændig sindssyg. Hvad vil du dog med det?”. Jeg havde ikke mange penge til at investere for, men jeg troede på projektet. Det er en virksomhed, der repræsenterer en perlerække af de ufatteligt dygtige snedkere og arkitekter fra 1930’erne til 1960’erne. De kunne deres job, og de vidste noget om materialet. Det er en kronjuvel, der skal laves ordentligt, og derfor valgte jeg at gå ind i det, fortsætter han.
Resultatet er ikke til at tage fejl af. Carl Hansen & Søn har sat regnskabsrekord to år i træk med overskud på mere end 9 mio. kr. i både 2010 og 2011, og virksomheden har gennemført flere større investeringer; senest i marts måned i år, hvor en ny stor flagskibsbutik åbnede i København.
Det handler om at tage en chance
Men hvad er årsagen til, at Carl Hansen & Søn markerer sig så flot i en tid, hvor den samlede aktivitet i møbelbranchen befinder sig på et væsentligt lavere niveau end før krisen? Spørger man Knud Erik Hansen, er svaret først og fremmest de fremragende produkter, som hele virksomheden hviler på. Grundlægger Carl Hansens parløb med Hans J. Wegner er fortællingen om klassisk, dansk møbelhåndværk og -historie, og det er en fortælling med global gennemslagskraft.
Hertil kommer en ung og dedikeret medarbejderstab, der har ambitioner – både for sig selv og for virksomheden. En medarbejderstab, som tilmed sørgede for, at Carl Hansen i fjor blev kåret som Årets Arbejdsplads. Men mest af alt skal svaret måske findes i, at Carl Hansen & Søn er blevet en virksomhed, der tager chancer. Det gjorde Knud Erik Hansen, da han overtog en skrantende familievirksomhed og opførte en ny, moderne fabrik. Det at tage chancer er blevet en del af Carl Hansens kultur, hvilket især kom til udtryk med købet af Rud. Rasmussen i 2011 og P.J. Furniture året efter:
- Det er dyrt at drive en virksomhed som Rud. Rasmussen. Det er 22 mand, der står og laver møbler på stort set samme måde som i 1872, så der er en risiko ved det. Men det handler om at tage en chance og tro på det. Folk som Kaare Klint og Ole Wancher arbejdede med nogle snedkermestre, som kom ud i en radius af 50-60 kilometer fra værkstedet, og så nåede de ikke længere. Hos Rud. Rasmussen kunne man ikke købe møblerne andre steder end Nørrebrogade 45. Der var ingen eksport af nye møbler. Det, der var kendt ude i verden, var de møbler, som blev solgt på auktion hos Bruun Rasmussen til kunder i Japan og USA, forklarer Knud Erik Hansen.
Som del af Carl Hansen & Søn kommer disse møbler i dag med ud i verden og eksponeres for et langt bredere publikum.
- Det giver lige pludselig markederne nogle nye produkter. For et halvt års tid siden var jeg i USA for at introducere Safaristolen, Foldestolen, Colonial Chair, Ægypterskamlen og Wanchers daybed. Vi ville bare vise møblerne og var taget af sted uden brochure, uden prisliste og uden at annoncere. Men interessen var overvældende. 250 arkitekter stod nærmest og savlede, og vi solgte 200 Safaristole på den første måned, fortæller Knud Erik Hansen.
Udvidelse på vej
Carl Hansen-fabrikken i Aarup producerer rundt regnet 60.000 stole årligt, og med en voksende eksportandel – især til Asien og USA – begynder det så småt at blive trangt på fabrikken.
- Vi skal sørge for, at vi har plads nok. Hvis vi ikke har det, bliver vi ineffektive. I dag arbejde vi fulde skift, og vi kan snart ikke presse citronen mere. Derfor er tiden snart inde til, at vi skal i gang med at bygge. Og det er jo herligt. At holde rejsegilder er min største glæde, så det bliver en sand fornøjelse. Det er en moderne fabrik med flybare vægge. Det er opbygget i moduler, så det bliver ikke så dyrt som første gang, vi byggede. Vi var lidt forudseende og optimistiske, og det drager vi nytte af nu, siger Knud Erik Hansen og understreger dermed også, at Carl Hansen & Søn ikke bliver den næste i rækken af danske virksomheder, der flytter produktionen ud:
- Jeg har boet i udlandet det meste af mit liv. Derfor ved jeg også, hvad det er for problemer, man løber ind i, når man flytter ud. Det handler ikke bare om lave lønninger. Det handler også om evner. Du får, hvad du betaler for. Træ er levende, og der er masser af små fejl i det. Dem skal vi finde og sortere fra, inden de går ud til kunden. Det kræver øjne, det kræver hjerne og faglig kunnen, fastslår han og fortsætter:
- Vi har en historie og en kvalitetsånd i Carl Hansen, og den skal vi værne om. Selvom vi i dag har store, kraftige maskiner til at lave det grove arbejde, så er der stadig alt det fine arbejde. Den dag i dag udgør håndarbejde stadig omkring halvdelen af et produkt. Når man køber en Y-stol, er der timevis af arbejde i den. Det tror jeg ikke, at ret mange er klar over, slutter Knud Erik Hansen.
Kriseknuserne
Wood Supply og de øvrige brancheportaler under Industry Supply Danmark sætter i denne uge fokus på virksomheder, der har formået at knuse krisen ved at levere positive resultater i en svær tid. Redaktionen har udvalgt tre virksomheder pr. portal blandt de indsendte forslag og kårer en samlet vinder som ”Kriseknuser 2013” på tværs af Industry Supplys portaler i starten af næste uge.
Wood Supply og de øvrige brancheportaler under Industry Supply Danmark sætter i denne uge fokus på virksomheder, der har formået at knuse krisen ved at levere positive resultater i en svær tid. Redaktionen har udvalgt tre virksomheder pr. portal blandt de indsendte forslag og kårer en samlet vinder som ”Kriseknuser 2013” på tværs af Industry Supplys portaler i starten af næste uge.