23948sdkhjf

Et ikon på fynsk visit

Carl Hansen & Søns nye ”Dream Chair”, designet af stjernearkitekten Tadao Ando, er ifølge direktøren ”lidt af en revolution inden for 3d-finer”.
Under stor bevågenhed gav Carl Hansen & Søn i foråret 2012 en forsmag på sit samarbejde med den japanske stjernearkitekt; Tadao Ando. Scenen var møbelmessen i Milano, og det var også her, at fabrikken tidligere i denne måned valgte at præsentere den færdige stol, der har fået navnet ”Dream Chair”.

Carl Hansen & Søn repræsenterer i forvejen en perlerække af de store danske møbelarkitekter, og på den fynske møbelfabrik er man stolte og beærede over nu at have udvidet sortimentet med et Ando-design:

- Tadao Ando har prøvet utroligt meget i sit 70-årige liv og er i sig selv et ikon. Der ligger en fantastisk historie bag ham, og alt, han rører ved, bliver en succes. Ando har bygget huse rundt omkring i verden, og nu har han altså også lavet en stol til Carl Hansen, fortæller direktør Knud Erik Hansen, der kan se tilbage på en spændende og særdeles udfordrende udviklingsproces.

Belønnet for at tage en chance
- Vi stod med en arkitekt, der er vant til at lave kirker og store skyskrabere, og pludselig stod vi i en situation, hvor vi havde fået ham til at designe en stol. Vi havde fortalt hr. Ando, hvor langt han kunne gå, og typisk for arkitekter gik han lige lidt længere. Da vi så det, konstaterede vi straks, at det ikke ville blive nemt at lave, fortsætter Knud Erik Hansen.

- Det er ikke bare stolen, der skal laves. Det er også formen, og det er altså dyrt. Det var min beslutning, og det var med den risiko, at vi kunne tabe nogle millioner. Men det lykkedes. Konstruktionen kunne holde, og det er vi meget stolte af. Det er en form for innovativ tænkning, hvor vi er blevet belønnet for at tage en chance. Det er en risiko – især for en lille virksomhed som vores, understreger Carl Hansen-direktøren, der er tredje generation i familievirksomheden fra 1908.

Parallel til Wegner
Knud Erik Hansen betegner den nye Ando-stol som ” lidt af en revolution inden for 3d-finer ”, fordi fineren er bøjet på alle fire sider, og han ser hele forløbet som et vidnesbyrd om, at Carl Hansen & Søn er en innovativ virksomhed, der er fremme i skoene – selvom nogle måske nok vil hævde, at det er lidt konservativt at fremstille Wegner-møbler.

Netop Wegner fremhæves i øvrigt som eksempel, når Carl Hansen-direktøren skal vurdere det kommercielle potentiale i den nye ”Dream Chair”:

- Tag Wegners Skalstol som eksempel. Den blev designet i 1963, og dengang var der ingen, der ville købe den. Trods flere forsøg på at få gang i salget skulle der gå mere end 40 år, før der skete noget. I dag har amerikanerne taget den til sig – de kalder den ’smiley’ – og den er så populær i USA, at vi nærmest ikke kan følge med efterspørgslen. Noget tilsvarende kunne godt blive tilfældet med Andos stol. Den er godt nok mere inde i tiden, end det var tilfældet med Skalstolen, som dengang i 1963 var meget avantgarde. Der bliver et salg af Ando-stolen, men i begyndelsen nok mest i professionelle kredse. Senere kommer hr. og fru Pedersen med, vurderer Knud Erik Hansen.

Internationalt sigte
”Dream Chair” er i øvrigt det første produkt i Carl Hansens sortiment, som er designet af en ikke-dansk arkitekt. Knud Erik Hansen betegner samarbejdet med Tadao Ando som et oplagt valg, fordi hans stil er et perfekt match til den skandinaviske designfilosofi perfekt.

Målet med samarbejdet er blandt andet, at Carl Hansen & Søn kommer til at udbygge sin internationale designplatform, men ændrer ikke på, at det primære fokus for produktudviklingen også i fremtiden vil være dansk design.

- Der er fortsat masser af møbler i Danmark, som ikke er i produktion, så vi skal nok klare den et par generationer mere med det, vi har. Sideløbende med produktionen af de gamle møbler arbejder vi også med nye arkitekter, dygtige arkitekter, som er vant til – og gerne vil – arbejde i træ, siger Knud Erik Hansen og fremhæver i den forbindelse Kasper Salto, den ene halvdel af Salto & Sigsgaard. Han er som bekendt højaktuelle med stolen ”Council Chair”, der indgår som et centralt element i relanceringen af ”Finn Juhl-salen” i FN’s hovedkvarter i New York.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109