23948sdkhjf

Designvirksomhed: Kopi-dom et gennembrud for branchen

Belysningsproducenten Louis Poulsen ruster sig til benhård kamp mod de kopistvirksomheder, som tilbyder lamper og møbler langt under normalprisen på internettet.
Det handler om Svanen, Koglen og Ægget

Det er kendte, danske designprodukter, der sælges som kopier fra de engelske internetvirksomheder. Blandt de solgte varer tæller kopier af Arne Jacobsens ”Svanen”, ”Ægget” og ”Syveren”, Poul Henningsens ”Koglen” og flere af Børge Mogensens sofamodeller.

Det fremgår af domsudskriftet fra Sø- og Handelsretten.
Det vækker stor glæde hos belysningsproducenten Louis Poulsen Lighting A/S, at Sø- og Handelsretten i sidste måned slog fast, at engelske virksomheder er underlagt den danske lovgivning, når de sælger kopivarer til danske forbrugere.

- Den danske dom betyder, at der nu er en helt klar retspraksis på området og slår entydigt fast, at det er retsstridigt ifølge dansk lovgivning at sælge kopilamper og -møbler via engelske hjemmesider til forbrugere i Danmark. Det er med andre ord ligegyldigt, at salget sker fra Storbritannien, hvor møblerne ikke længere nyder ophavsretlig beskyttelse - når salget sker til Danmark, er det dansk ret der finder anvendelse. Denne praksis støttes i øvrigt af en nylig afgørelse fra EU-domstolen, hvorefter man kan anlægge sagen i det land, man kan tilgå hjemmesiden og hvor skaden er sket, siger Erik Lindevang Madsen, der er Corporate IPR Manager hos Louis Poulsen, til Wood Supply.

Læs også: Dom: Ulovligt at sælge kopimøbler til Danmark

Rent praktisk blev Louis Poulsen – sammen med Fritz Hansen A/S, Carl Hansen & Søn Møbelfabrik A/S, Fredericia Furniture A/S og Erik Jørgensen Møbelfabrik A/S – tildelt en erstatning på 200.000 kr. fra de to sagsøgte internetvirksomheder, Interior Addict og Nlini Interios.

Men det kontante plaster på såret er i første omgang ikke det vigtigste for Louis Poulsen.

- Det er ikke erstatningen i sig selv, der er det afgørende for os. Det vigtigste for os er, at der er de samme spilleregler for alle, når man bor i Europa. På samme måde som vi respekterer den nationale lovgivning i de forskellige lande, så forventer vi også, at andre accepterer den lovgivning, der gælder her i Danmark, siger Erik Lindevang Madsen med henvisning til, at beskyttelsesperioden for brugskunst i England kun er 25 år mod 70 år i Danmark.

Klokkeklar dom et godt afsæt
Det engelske parlament har dog vedtaget at ændre lovgivningen, så den lever op til kravene fra EU, men endnu er det uvist, hvornår de nye regler træder i kraft.

Louis Poulsen har dog ikke tænkt sig at sidde på hænderne og vente i mellemtiden. Belysningsproducenten har i forvejen anlagt en række af sager mod andre kopisterne, og det billede kommer ikke til at ændre sig.

- Vores mål er, at vi er med til at fastlægge en praksis på området. Nu har vi en klokkeklar dom fra Sø- og Handelsretten at tage udgangspunkt i, og det gør det lettere for os at føre flere af de sager, vi ønsker. Vi vil forfølge alle sager, vi mener, der er værd at forfølge. Politiet er jo nødt til at få nogle sager, så politikerne kan se, der er et problem. En ting er, at man har nogle gode regler på området, noget andet er, at de også skal håndhæves, pointerer Erik Lindevang Madsen.

Håber på grænseoverskridende politienhed
Han har overvåget handlen med kopivarer systematisk siden 2008, og anslår, at op mod 40 procent af de kunder, som ender med at købe kopivarer, ville have købt en originalvare, hvis kopierne ikke havde været udbudt.

- Der findes designere og arkitekter, som søger de her kopimøbler frem på nettet. Og fordi de sælgende virksomheder bruger vores billeder, er det ikke alle, der kan gennemskue, at der er tale om kopier - og det kan jeg da godt forstå - de tror måske der er tale om et slagtilbud eller et sommerudsalg, siger Erik Lindevang Madsen og tilføjer, at kopisterne lige nu er Louis Poulsens største konkurrent på det europæiske marked.

Det er derfor et af Louis Poulsens største ønsker, at det danske politi vælger at prioritere arbejdet med ophavsret ved at nedsætte en særlig enhed, som kan arbejde med kollegaer i andre lande og dermed krydse grænser på samme måde som de lovovertrædere, man jagter.

- I vores optik handler det her om internetkriminelle, som ikke giver op efter sådan en dom eller dagen efter. De starter bare et nyt selskab under et nyt navn, hvor de så fortsætter deres aktiviteter. Det gør, at vi er nødt til at have politiet med ombord. Vores håb er, at politiet opretter en dedikeret enhed, som gør det lettere for politiet at arbejde på kryds og tværs af landegrænser på samme måde som de kriminelle gør det, konkluderer Erik Lindevang Madsen.

Artiklen er en del af temaet Kopimøbler.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.047