23948sdkhjf

Intelligente vinduer

[i]Hos Teknologisk Institut (TI) tror centerchef Peter Vestergård på intelligente vinduer. Hans afdeling, afdeling for byggekomponenter, følger i øjeblikket to spor : termostatiske vinduer og intelligente vinduer.[/i]
På TI, afdeling for byggekomponeter arbejdes der med lette klimaskærme i træ, metal og glas. Men centerchefens tid går fortrinsvis med de intelligente vinduer og termostatiske vinduer, skriver Træ og Industri. Begge typer har en række fællesnævnere i form af anvendelsen af ny teknologi, som med tiden og i kombination vil resultere i fremtidens vindue.

Det termostatiske vindue kan sammenlignes med en termostatstyret radiator. I stedet for at åbne og lukke manuelt for varmen eller den friske luft, søger det termostatiske vindue at vejre, hvordan klimaet nu er inde i det her rum. Denne funktion kunne ombineres med en sensor, der registrerede iltindholdet i rummet og et spjæld – eller selve vinduet – automatisk sørgede for, at der blev luftet ud. Teknologien kendes allerede i sin grundform fra drivhuse, skriver Træ og Industri.

Hos TI er udfordringen vinduer, der kan andet end at vise en køn udsigt.Sådanne funktioner ville være med til at sikre et stabilt indeklima, og det er ifølge Vestergaard det helt elementære i afdelingens produktudvikling – at udvikle et vindue, der tilpasser sig brugerens behov.

Peter Vestergaard arbejder også med at kombinere automatikken med indbyggede varmeelementer, hvorfra man kunne tappe overskudsvarmen fra dagslyset og bruge det til opvarmning om natten. Det ville give et ganske væsentligt energitilskud i et byggeri. Kunne man opbevare et sådan varmeoverskud i bare 8-10 timer, ville det være en stor hjælp til et byggeris samlede energiforbrug, mener Peter Vestergaard.

Man kan for alvor tale om det intelligente vindue, mener Peter Vestergaard, når det med tiden bliver naturligt at integrere en automatisk regulering af dagslyset i form af elektrokrom glas (eller film), på samme måde som man kender det fra solbriller, fortæller Peter B. Vestergaard til Træ og Industri. Kombineres disse glas med vinduets automatik, og udviklingen inden for skærmområdet, vil man i løbet af få år kunne integrere for eksempel fjernsynsskærme i persiennen – så vil man for alvor kunne tale om intelligente vinduer, som kan tilpasse sig brugernes behov i alle henseender.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078