23948sdkhjf

Hård kritik af kapitalfonde i Biva-sag

I kølvandet på en advokatundersøgelse beskylder utilfredse butiksudlejere nu kapitalfondene Odin Equity og Dania Capital for at have drevet rovdrift på møbelkæden.
Tilbage i 2006 købte Odin Equity og Dania Capital Biva-kæden af stifteren, Henry Johansen, og hans datter, Millie Korsdal Rafn, for 560 mio. kroner.

Fondene indledte herefter en større ekspansion med en stribe nye butikker, og samtidig blev store udbytter trukket ud af kæden. De skulle bl.a. betale renter på en gæld på ca. 370 mio. kroner, som fondene havde optaget ved købet.

Ifølge Dagbladet Børsen konkluderer en ny advokatundersøgelse fra Lett Advokater nu, at udbytterne var mere aggressive, end økonomien i Biva kunne bære.

- Udbyttebetalingerne til kapitalfondene opfylder de regulatoriske bestemmelser om, hvordan man skal agere. Men der er en generel klausul om, at udbetalinger skal stå mål med selskabets samlede økonomiske situation, og i det lys var det en lige lovlig aggressiv udbyttepolitik, man udførte, siger advokat Henrik Sjørslev til Børsen.

Afviser kritikken
Partner Esben Bay Jørgensen fra Odin Equity Partners har ikke meget til overs for undersøgelsens konklusion.

De nye ejere fortsatte blot den hidtidige praksis med at udlodde overskuddet, og forklaringen på Bivas nedtur skal primært findes i finanskrisen, mener han:

- Jeg kan beskrive det sådan, at vi købte en anden virksomhed i september 2008, og da havde vi ingen anelse om, at der er finanskrise i oktober 2008. Det er utrolig nemt i dag at sidde i 2011 og efterrationalisere og forklare, hvad man skulle have gjort anderledes før finanskrisen, siger Esben Bay Jørgensen til Børsen.

Stort set umuligt at få erstatning
Advokat Henrik Sjørslev mener, at udbetalingen af udbytte til fondene i 2008 havde været ulovlig og kunne kræves annulleret af kreditorerne, hvis Biva umiddelbart efter var gået konkurs. Det skete dog ikke, eftersom kæden i første omgang, i december 2008, blev reddet af Straumur og den tidligere Ikea-topchef Anders Moberg.

De valgte først i 2010 at lade en del af Biva gå konkurs og køre videre med de sunde dele af kæden. Derfor kan det blive stort set umuligt for kreditorerne at kræve erstatning fra kapitalfondene, mener Henrik Sjørslev.
Læs mere om: Biva
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062