Fra ufaglært til faglært
En ny kampagne skal være med til at sikre, at dygtige, ufaglærte medarbejdere får papir på deres færdigheder. Initiativet er især målrettet træindustrien.
For at sikre faglært arbejdskraft til træindustrien, iværksættes der nu en kampagne i Midtjylland med det formål at få dygtige ufaglærte medarbejdere til at få papir på det de kan og evt. blive maskinsnedkere.
- Vi vil gerne motivere til uddannelse samt fjerne frygten for skolebænken, som for mange kan være en barriere, da det måske er mange år siden og oplevelsen ikke var den bedste, fortæller Hans Kærgaard fra Netværkslokomotivet.
Store forventninger
Faglærer Lars Korsgaard Jørgensen fra Herningsholm Erhvervsskole forventer sig meget af besøgene i træindustrien.
Branchen har svært ved at tiltrække unge lærlinge, men til gengæld er der flere eksempler på, at erfarne ufaglærte medarbejdere kan overskue at blive faglærte. Det skyldes først og fremmest, at de får merit for den del af faget, de har lært på virksomheden, pointerer han.
En grundig afdækning af, hvad medarbejderen kan, fører til en uddannelsesplan, som således ofte afkorter uddannelsen væsentligt.
Forberedelse til uddannelse
Formålet med kampagnen er bl.a. at informere om muligheden for GVU (Grundlæggende Voksenuddannelse). Desuden findes der initiativer, som kan forberede ufaglærte, der har været væk fra skolebænken i mange år.
Forberedende Voksenundervisning (FVU) i dansk og regning skræddersyes til den enkelte. Derfor kan undervisningen indeholde emner, som man senere i en uddannelse, til fx maskinsnedker, vil kunne komme ud for.
Erfaringen fra Netværkslokomotivet er, at langt størstedelen som har været på kursus i FVU får lyst til at påtage sig nye opgaver. De bliver mere fleksible og får mod på efteruddannelse.
HTH,har gennem en årrække tilbudt medarbejderne kurser i FVU dansk og regning samt gennemført ordblindekurser med stor succes. Driftsleder Hans Graversen fra HTH vurderer, at kurserne har været med til at nogle medarbejdere har fået blod på tanden.
- Vi oplever at medarbejderne bliver mere fleksible og får mod på nye arbejdsopgaver. Dermed gør de sig også mere attraktive på arbejdspladsen, siger han.