23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Kernefusionsteknologi: Fremtidens bæredygtige energi 

Forestil dig en verden med ubegrænset adgang til ren energi – produceret uden at udtømme naturressourcerne og helt vedvarende. Verdensomspændende forskere arbejder på at gøre dette til virkelighed ved at efterligne den samme reaktion, der sker i vores sol: kernefusion, der kan generere utænkelige mængder energi.  

Udløber
28. oktober 2025

Vakuumløsninger spiller en afgørende rolle i udviklingen og implementeringen af kernefusionsteknologi. 

Fremtidssikret energikilde 
Nuklear fusion, som foregår i solen, genererer energi ved fusion af brintisotoper og giver et enormt potentiale for en næsten uudtømmelig og forholdsvis ren energiforsyning. Brint er det mest almindelige element i universet og findes også i store mængder på jorden. Implementering af denne teknologi medfører dog nogle udfordringer. Solen er omgivet af vakuum. På jorden skal der først skabes praktisk talt materialefri rum.

Vakuumteknologi er afgørende
Vakuumteknologi er en uundværlig komponent i alle tekniske tilgange til realisering af kernefusion på jorden. Det skaber de nødvendige betingelser for oprettelse og vedligeholdelse af den plasmatilstand, hvori fusionen finder sted. Superledende magneter skaber et magnetisk felt, der omslutter plasmaet og holder det stabilt. Det magnetiske felt fungerer også som termisk isolering og holder plasmaet varmt. Derudover former magneterne plasmaet til den ønskede konfiguration. Magneterne kan kun betjenes ved hjælp af et isolerende vakuum, da de kræver et ultrakoldt miljø. Derudover anvendes vakuumbaserede opvarmningskoncepter til at øge plasmaets temperatur.

Busch-koncernen, som de to stærke mærker Busch Vacuum Solutions og Pfeiffer Vacuum+Fab Solutions tilhører, har været partner i mange store internationale fusionsprojekter i årevis. 

Derudover er Pfeiffer et aktivt medlem af Fusion Industry Association (FIA), den internationale brancheforening for kernefusionsindustrien, hvor det direkte og indirekte netværker med alle startups, der driver denne verdensomspændende teknologi frem. Derudover støtter Busch-koncernen virksomheder i udviklingen af alternative tilgange til produktion af fusionsenergi. 

Pfeiffer bidrager med årtiers erfaring til udviklingen af skræddersyede vakuumløsninger, der er afgørende for driften af fusionsreaktorer. Som leverandør af komplette løsninger tilbyder virksomheden koncepter til vakuumgenerering, vakuummåling og -analyse, lækagedetektering og vakuum kamre. Porteføljen omfatter også produkter, der er udviklet i tæt samarbejde med førende fusionsreaktorprojekter til pumpning af højkoncentrerede tritiumgasser. Derudover har virksomheden opfundet en beskyttende magnetisk skærm, der er specielt designet til drift af vakuumpumper i fusionsreaktorer. Disse beskyttelsesanordninger sikrer sikker og pålidelig drift af måleudstyr til vakuumpumper på trods af stærke magnetiske felter. 

Pfeiffers engagement understreger vigtigheden af vakuumteknologi som en kritisk komponent i fusionsforskning og -anvendelse og virksomhedens bidrag til fremtidens sikre energiforsyning.

Busch Vakuumteknik A/S
Parallelvej 11
8680 Ry
Skanderborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK77282912

Kontaktperson

RA
Ralf Andersen
Teamleder Intern salg & Marketing
Ralf.andersen@busch.dk

Send til en kollega

0.031