0305: Gratis træviden fra Teknologisk Institut
Artikel i Træ og Industri
Marts 2005
Der er viden indenfor 6 emner: Konstruktioner, miljø, proces og forarbejdning, produkter, prøvning og godkendelse.
Emnerne er fx trækonstruktioner, møbler, forskellige træarters egenskaber og holdbarhed, træbeskyttelse, vedligeholdelse, godt indeklima og meget mere. Den megen viden er samlet af de 25 eksperter, der er ansat i Træ på Teknologisk Institut, og som hver dag beskæftiger sig med træ i alle afskygninger.
Information giver inspiration
Teknologisk Institut håber at hjemmesidens information om træarter kan inspirere branchen til at tænke i nye og større baner; men også at den kan være med til at reducere antallet af projekter, hvor manglende viden har ført til mindre vellykkede byggeprojekter.
Viden på højt niveau
En stor del af den viden der er samlet på hjemmesiden, udspringer af det fællesnordiske træforskningsprogram Nordic Wood, som har været støttet af Nordisk Industrifond samt en række fælles europæiske forskningsprojekter, støttet af EU-Kommissionen. Der er altså tale om viden på allerhøjeste niveau.
For Teknologisk Institut er det en hjertesag, at de mange erfaringer og forskningsresultater kan komme bredt ud og være med til at skabe endnu bedre byggeri med træ - både kvalitetsmæssigt og arkitektonisk.
Teori og praksis i skøn forening
Hjemmesiden er bygget op om 6 emneområder:
• Konstruktioner
• Miljø
• Proces og forarbejdning
• Produkter
• Prøvning og godkendelse
• Træ og dets egenskaber
Under hvert emne er der artikler og svar på typiske spørgsmål. Her kan man bl.a. læse om skimmel og misfarvning på udendørs træ, hvorfor det er godt at anvende rødgran til facadebeklædning, hvordan træet beskyttes korrekt, så man undgår skader, om brandimprægneret træ og meget mere.
Nogle artikler er praktisk orienterede og beskriver hvordan man anvender og bortskaffer trykimprægneret træ eller hvordan man anvender de rigtige søm, skruer og beslag. Andre artikler er mere teoretiske og handler om myndighedskrav, mærkning og certificering – for eksempel brandkrav til konstruktioner eller hvordan man som producent skal forholde sig til nye regler om CE-mærkning.
Beskrivelser af træarter
På hjemmesiden er der en stor samling træartsbeskrivelser der både omfatter de vigtigste og mest anvendte træarter herhjemme som fyr og bøg samt mere sjældne og eksotiske træarter som anvendes i stigende grad til bl.a. havemøbler.
Alle træarter er illustreret med billeder. Beskrivelserne fortæller hvor træet kommer fra, hvad det egner sig til, hvordan det skal bearbejdes og behandles og om dets egenskaber og styrker. Beskrivelserne giver en god baggrund for valg af træart til møbel-, bygge- og industriformål.
Der er også svar på en lang række af de spørgsmål, eksperterne på Teknologisk Institut møder i det daglige. Det kan være alt, lige fra hvordan man skal overfladebehandle lærketræ til spånpladers afgivelse af formaldehyd.
Endelig er der artikler, der i tekst og billeder viser eksempler på danske og udenlandske træbyggerier.