0305 TEMA: Konstruktiv træbeskyttelse
Artikel i Træ og Industri
Marts 2005
Konstruktiv træbeskyttelse handler om at beskytte træet ved at udforme konstruktionen, så træets indhold af vand holdes så lavt som muligt. Konstruktiv træbeskyttelse betyder, at konstruktionen beskyttes mod påvirkninger fra sol og nedbør.
Et højt fugtindhold i længere perioder øger risikoen for svampeangreb. Omvendt kan minimering af fugtindholdet øge træets levetid markant.
Vedvarende opfugtning kan skyldes, at træet er i jordkontakt, i kontakt med vegetation, eller der er "indbyggede" vandfælder i konstruktionen. I hovedsagen handler konstruktiv træbeskyttelse om at undgå vandfælder og samtidig beskytte mod vejret dvs. regn og sol.
Desværre sker der dagligt overtrædelser af de grundlæggende principper for konstruktiv træbeskyttelse. Det giver anledning til en række konflikter imellem byggeriets parter, når det er gået galt. Det er samtidig med til at øge forbruget af kemiske hjælpemidler til træbeskyttelse.
Når en konstruktion skal vælges, er der en række hensyn, der skal overvejes.
Ofte vejer eksempelvis de arkitektoniske hensyn tungere end hensynet til den konstruktive træbeskyttelse. Det medfører, at der stilles større krav til materialevalget og andre elementer, der samlet skal sikre træets levetid.
Vejrligets påvirkning
Udendørs træ påvirkes af klimaet, det vil sige sol, vind og nedbør - samt mikroorganismer. Disse forhold har stor indflydelse på træets levetid.
Solens stråler nedbryder med tiden træets overflade. UV-lys nedbryder "ligninen" i træets overflade. Ligninen bortvaskes af regnvand og efterlader de farveløse cellulosefibre i overfladen og får overfladen til at fremstå grålig.
Alt ubehandlet træ vejrgrånes. Nedbrydningen har dog ingen praktisk betydning for træets levetid, da denne foregår meget langsomt.
Biologisk påvirkning (svampe) kan derimod nedbryde træ, når de rette betingelser er til stede. Holdes træet tørt, undgås biologiske angreb. Som en tommelfingerregel kan regnes med, at hvis træfugtigheden holdes under 20%, kan svampeangreb ikke udvikle sig. Skimmelsvampe kan dog etablere sig ved noget lavere fugtindhold. De bevirker, at facaden fremstår snavset, men udgør hovedsageligt et visuelt problem, når træet anvendes udendørs.
Afdækning eller forsegling
Afdækning eller forsegling af træets overside - eller endetræet - forhindrer vandopsugning. Det er én af de vigtigste hovedregler ved konstruktiv træbeskyttelse. Endetræ optager og afgiver fugt op til 100 gange hurtigere end sidetræ.
Endetræet er derfor udsat for såvel kraftig udtørring og opfugtning, hvis det vender mod vejrliget. Resultatet er revner og flæk i endetræet. Ofte ses et svampeangreb udviklet fra endetræ som følge af den øgede fugtpåvirkning.
Endetræsforsegling sker enkelt ved påsmøring af PVA lim (til udendørs brug) eller maling (lak kan ikke anbefales, da denne ikke kan følge med træet, når det arbejder). Endetræet bør jævnligt beskyttes med et egnet træbeskyttelsesmiddel. Der kan også anvendes andre afdækningstyper eksempelvis træ, alukappe, plast eller lignende. Det skal her sikres, at træet kan ånde, og man ikke skaber en vandfælde.
Ved at indskyde et vandbræt i facaden undgås stødsamlinger og dermed fjernes en mulig fugtfælde.
For yderligere information kontakt
Niels Morsing
E-mail: niels.morsing@teknologisk.dk
Telefon: +45 72 20 23 12