0505 TEMA: Lavendergihus uden radiator
Artikel fra Træ og Industri
Maj 2005
0505 TEMA: Lavenergihus uden radiatorer
- Har konstrueret sit eget lavenergihus til 400 millimeter isolering med opTekst Kaj Hansen Træ og Industri
Der er ingen radiatorer i Kim Nielsens 300 kvadratmeter store træhus, som fordeler sig over kælder, stue og første etage. Varmen - inklusiv det varme vand i hanen - kommer udelukkende fra solen og fra brændeovnen i dagligstuen. Alligevel er der behageligt lunt i huset på en ellers råkold februardag.
Da tømreren skulle bygge sit eget hus, var han ikke i tvivl om, at det skulle være et træhus med en lavenergiløsning. Først og fremmest fordi han gerne vil bo så godt og billigt som muligt.
Den gavnlige miljøeffekt er en behagelig sidegevinst, som kun øger glæden ved det nye hus.
Kompromisløs isolering
Effektiv isolering er altafgørende for størrelsen af varmeforbruget. Derfor har Kim Nielsen isoleret sit træhus fra kælder til loft med op til 400 millimeter ISOVER Flex. Med en lambdaværdi på 37 mW/mK holder isoleringen huset varmt - uden at varmeregningen vokser.
For at opnå tilstrækkelig isolering har Kim Nielsen konstrueret huset med en dobbeltvæg bestående af to lag spærtræ med dampspærre mellem. Den bærende konstruktion i 45x195 millimeter spærtræ er fyldt med 200 millimeter ISOVER Flex. Inden for dampspærren er det ekstra lag spærtræ på 45x95 millimeter fyldt med yderligere 100 millimeter ISOVER Flex.
”Den største udfordring har været at konstruere bygningen, så dampspærren ikke bliver gennembrudt mere end højst nødvendigt. Selv små perforeringer nedsætter effekten af dampspærren og isoleringen væsentligt. Med 100 mm ISOVER inden for dampspærren er der plads til alle installationerne - og man kan bore et hul i væggen uden at forringe effekten af isoleringen,” forklarer Kim Nielsen.
I husets skunk og hanebåndsloft er der brugt 400 millimeter isolering, og i skråvæggene 300 millimeter.
”Jeg har brugt ISOVER, fordi isoleringsevnen er helt i top samtidig med, at den er behagelig at arbejde med,” siger Kim Nielsen.
I alt er der gået cirka 14 paller ISOVER Flex til byggeriet. Formstykkerne er i standardstørrelse som passer med de faste spærafstande i gængse byggerier. Desuden er de fleksible, så de let kan tilpasses brudte flader med et minimalt skærearbejde. Endelig er ISOVER Flex let at arbejde med, fordi den er komprimeret, så den kun fylder det halve af tilsvarende stenuldsisolering.
God investering
”Når solen skinner, kan den sagtens opvarme førstesalen gennem de store tagvinduer. Vi fyrer i brændeovnen om vinteren, men jeg har ikke styr på, hvor meget træ vi bruger,” siger Kim Nielsen.
Husets 280 liter store varmtvandsbeholder opvarmes ved hjælp af solfangere.
”Efter flere dage med overskyet vejr kan det blive nødvendigt at tænde for elvandvarmeren, men ellers klarer vi os fint med solenergien,” forklarer tømreren.
De seks solfangere er camoufleret mellem tagvinduerne, så man ikke udefra kan se forskel på solfangere og vinduer.
Huset er desuden udstyret med luftcirkulationsanlæg, der sørger for maksimal udnyttelse af varmen fra brændeovnen og god udluftning af det tæt isolerede hus. Anlægget bruger varmen fra udblæsningsluften til at opvarme den nye luft, så varmetabet minimeres.
Husstanden har brugt cirka 9.000 kilowatttimer el i husets første leveår.
”Vi bruger meget strøm til tv, hifi-anlæg og computere, der kører hele tiden. Højt sat går der måske 3.000 kilowatttimer om året til vandvarmeren og ventilationsanlægget, men hvis man sammenligner med, hvad en typisk dansk husstand betaler for varme, er det stadig en rigtig god forretning,” siger Kim Nielsen.
Regner man med en eludgift på 160 øre per kilowattime alt inklusive, svarer det til en varmeudgift på cirka 4.800 kroner om året for opvarmning af det 300 kvadratmeter store hus.
For at leve op til Bygningsreglementet skal et nybygget hus på størrelse med Kim Nielsens typisk isoleres, så det årlige varmeforbrug ikke overstiger cirka 18.000 kilowattimer. Ifølge en undersøgelse foretaget af Dansk Fjernvarme i 2004 koster det gennemsnitligt 12.700 kroner om året at opvarme et dansk parcelhus med et tilsvarende varmeforbrug.
Kim Nielsen vurderer at lavenergiløsningen har kostet en ekstraregning i størrelsesordenen 150.000 kroner i byggeomkostninger.
”Men med den lave rente på boliglån, betyder det næsten ingenting i forhold til besparelsen på varmeregningen,” slår Kim Nielsen fast.