Dansk-spansk dronesamarbejde skal bekæmpe skovbrande
I løbet af de sidste seks år er et område på størrelse med Belgien gået tabt i skovbrande, og det har fatale konsekvenser for mennesker, dyreliv og økonomien i de områder, som det rammer.
Den danske virksomhed Robotto har siden 2019 arbejdet på en dronebaseret løsning til brandmænd, der kan reducere problemet, og nu går de sammen med Teknologisk Institut og det spanske dronefirma Fuvex for at udvide og styrke hjælpeværktøjet.
Det nye partnerskab vil gøre dette ved at udvikle en langtrækkende droneløsning, der kan overvåge små, aktive glødesteder og aktive flammer i stor skala – samtidig med at levere kort over brande i realtid til beredskabet i løbet af både dagen og natten.
- At forsyne brandmænd med vigtige missionsdata i realtid har længe været i fokus hos Robotto, og vi er glade for nu at arbejde sammen med Fuvex og Teknologisk Institut for at kunne levere langtrækkende, luftbaseret indsigt til brandmænd døgnet rundt og udvide vores system til også at omfatte detektion af mennesker og placering af udstyr, siger Kenneth Richard Geipel, der er medstifter og CEO i Robotto.
Det dansk-spanske samarbejde er navngivet FIREDRAGON, og har netop modtaget 6,7 millioner kroner fra det EU-støttede innovationsprogram Eurostars.
Skjulte ildlommer
Naturbrande er en normal del af skovens livscyklus, men i de senere år er brandene blevet varmere, hyppigere og sværere at kontrollere.
De økonomiske omkostninger af skovbrandene i EU i 2022 alene er estimeret til omkring 15 milliarder kroner.
Derfor ser de tre innovationspartnere i FIREDRAGON det som afgørende at give brandmændene en effektiv robotløsning til deres værktøjskasse.
- Brandmænd bruger i dag allerede droner, men hovedsageligt blot som simple kameraer. Vi ser et behov og en mulighed for at udvikle dronen fra bare at være et øje i luften til også at levere hurtig, operationel information gennem en kombination af nyeste teknologiplatforme, sensorer og kunstig intelligens, siger Jeshith Damsbo Anandasubramaniam, som er specialist hos Teknologisk Institut.
Droneløsningen vil eksempelvis automatisk kunne spotte skjulte ildlommer, som ser døde ud, men som kan flamme op igen senere.
- At håndtere brande, når de er små, er enormt mere ressourceeffektivt end at håndtere dem, når de allerede raser. Det gør også brandslukningsarbejdet mindre farligt, tilføjer Jeshith Damsbo Anandasubramaniam.
Natten er afgørende
På grund af stigende temperaturer og tørke er naturbrandene mere og mere intense og har en tendens til ikke at "dø ned" om natten. Der er i øjeblikket ingen metode til at indsamle branddata under dårlige lysforhold, men da FIREDRAGON anvender termisk billeddannelse, vil løsningen være den første til at give et fuldstændigt billede af branden om natten.
- Vi ved med sikkerhed, at ødelæggelserne forårsaget af skovbrande kun vil stige i de næste år. Derfor er vi nødt til at forsyne nødtjenester med pålidelig og letanvendelig droneteknologi til al slags vejr for at beskytte europæiske samfund mod denne katastrofe, siger Carlos Matilla Codesal, der er stifter af dronevirksomheden Fuvex i Spanien.
Første skridt i projektet er at gå i dialog med brandmænd og beredskabsstyrelser i både Danmark og Spanien, så teknologien og brugergrænsefladen opfylder deres reelle behov.