1005 TEMA: Sidste udkald for at få styr på eksplosionsfare
Artikel i Træ og Industri
Oktober 2005
Fristen for at opfylde de nye europæiske eksplosionskrav nærmer sig med hastige skridt. Selv om de nye ATEX-regler behandler træstøv på linie med brændbare gasser, mangler mange virksomheder i træindustrien endnu at få styr på forholdene. Hvis man venter til sidste øjeblik med at få papirerne bragt i orden, kan man risikere at løbe ind i et flaskehalsproblem.
Med indførelsen af det europæiske ATEX-direktiv i den danske arbejdsmiljølovgivning er kravene til eksplosionssikring blevet skærpet. Blandt andet skal virksomheder, hvor der optræder træstøv, have vurderet risikoen for eksplosion i deres produktion. På baggrund af denne vurdering kan der blive tale om, at der skal træffes forholdsregler, som øger sikkerheden for medarbejderne.
Støv kan faktisk være endog meget eksplosionsfarligt. Det bekræfter ingeniør Lars V. Roed fra Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI), som rådgiver virksomheder, der ønsker professionel hjælp til opgaven.
- Tidligere har lovgivningen kun i mindre omfang haft fokus på støv som kilde til eksplosioner. Men de nye regler behandler støv som en risiko på linie med for eksempel brændbare gasser. Det skyldes, at støvtåge under uheldige omstændigheder kan eksplodere med omtrent samme kraft som benzindampe, forklarer Lars Roed.
Vurdering, forholdsregler og dokumentation
Konkret skal alle virksomheder nu vurdere, om der er risiko for eksplosion i forbindelse med evt. antændelse af en atmosfære bestående af luft i en blanding med brændbare gasser, dampe eller støvtåger mv.
Hvis der er en risiko til stede, skal den vurderes som grundlag for at klassificere det pågældende eksplosionsfarlige område. Desuden skal virksomheden tage forholdsregler for at undgå eksplosion samt udarbejde dokumentation.
Det centrale princip er at inddele virksomheden i zoner på baggrund af risikoen for eksplosion og eksplosionens konsekvenser. I den forbindelse skal der både tages hensyn til arten og mængden af udslip, ventilation, sikringssystemer og de potentielle tændkilder som for eksempel statisk elektrisk opladning, elektriske installationer og mekanisk genererede gnister.
Da ATEX-reglerne blev indført i 2003 gjaldt de i første omgang ved nyanskaffelse af maskiner og udstyr. Men inden 30. juni 2006 skal alle eksisterende anlæg også indgå i vurderingen.
- Mange virksomheder, der nu er omfattet af reglerne, har ikke prøvet at arbejde med eksplosionssikkerhed før. Dem vil jeg anbefale at henvende sig til DBI eller en anden brandteknisk rådgiver for at få vished for, at klassifikationen og dokumentationen er korrekt. Vi har en omfattende viden om, hvad der kan eksplodere, hvad der kan udløse eksplosioner og hvordan man forhindrer, at det sker.
Det siger konsulent i DBI Helge Falberg Buus, som opfordrer virksomhederne til at gå i gang med arbejdet hurtigst muligt.
- Mange af de virksomheder, jeg har været i kontakt med, har ikke været opmærksomme på, at alle eksisterende anlæg skal dokumenteres i overensstemmelse med kravene inden den 30. juni 2006. Og venter man for længe, risikerer man at ryge ind i et flaskehalsproblem, så man ikke når at få forholdene bragt i orden til tiden, lyder hans vurdering.
Ny zone for støv
De nye regler indfører blandt andet en ny zone 22 for støv. Denne zone anvendes, hvor støvudslip kun sker sjældent eller ved uheld. Zone 22 kan også optræde som en randzone uden om zone 21, hvor støvmængden er større.
- Netop zone 22 har betydning for mange virksomheder. Den indfører krav til udstyr, som hidtil har været fri for krav. Og selv om kravene er lempelige, skal de naturligvis overholdes, siger Lars V. Roed, som tilføjer, at der dog også er en bagatelgrænse. Et område skal således ikke klassificeres, hvis udslipskilden frembringer mindre end 10 liter sammenhængende atmosfære uden for anlæg eller beholder/rørsystemer i lukkede rum.
Krav til medarbejderne
Det kræver særlige forudsætninger at kunne færdes sikkert i de eksplosionsfarlige områder. Derfor stiller Arbejdstilsynet krav om, at alle, som arbejder i områder, hvor der kan forekomme en eksplosiv atmosfære, får oplæring i eksplosionsbeskyttelse.
DBI arrangerer både åbne kurser og lukkede virksomhedskurser, som kvalificerer medarbejderne til at opnå den nødvendige viden om deres sikkerhed, når de opholder sig i de risikofyldte områder. Derudover tilbyder DBI blandt andet særlige kurser om kravene til elinstallationer i eksplosionsfarlige områder.
Nærmere oplysninger kan fås på telefon 36 34 90 00 eller via internettet på http://www.brandteknisk-institut.dk.