23948sdkhjf

Vinduesproducent tester naturlig ventilation i nyt projekt

I Kolding gør vinduesproducenten Outrup sammen med en række samarbejdspartnere nu klar til at teste en løsning, man forventer sig meget af. Her er boligorganisationen Alfabo i gang med at renovere ni boligrækker, der ikke alene får et kvalitetsløft, men som også skal fungere som forskningsprojekt udi en ny naturlig ventilationsløsning, Notech, som er udviklet af Carlo Volf Arkitekter, Teknologisk Institut og WindowMaster i samarbejde med Outrup Vinduer & Døre.

Målet er at undersøge, om der med den naturlige ventilation integreret i facaden kan skabes bedre indeklima, mens der spares på både klima- og driftskontoen. I boligområdet Munkevænget bliver der derfor installeret traditionel mekanisk ventilation og trelagsruder i otte af de ni boligrækker, mens den sidste række får et helt nyudviklet naturligt ventilationssystem og tolagsruder fra Outrup Vinduer & Døre, så en lang række målinger af indeklimaet i boligrækkerne efterfølgende kan sammenlignes.

– Vi har i lang tid arbejdet på at udvikle en naturlig ventilationsløsning, som kræver et mindre materialeforbrug, giver væsentlige driftsbesparelser og samtidig skaber et bedre indeklima, hvor man blandt andet kan få frisk luft ind uden at åbne et vindue og således ikke bliver generet af støj fra gaden. Nu er vi kommet dertil, hvor løsningen skal testes i mindre skala, og hvor vi efter noget tid kan sammenligne indeklimaet i to boligrækker med og uden Notech-løsningen, siger Carlo Volf, arkitekt MAA fra Carlo Volf Arkitekter, som er opfinderen bag Notech.

Første test prisbelønnet

Ventilationsløsningen, som bruges som facadeelement og er i stand til at udnytte naturlig ventilation som passiv køling om sommeren og passiv solvarme om vinteren, er udviklet i samarbejde med Outrup Vinduer & Døre, der igennem mange år har beskæftiget sig med at udvikle vindues- og facadeelementer med fokus på dagslys og indeklima.

– Vi blev for nogle år siden kontaktet af Carlo Volf, som havde en forestilling om, at vi kunne komme med et godt bidrag til udviklingen af det nye ventilationssystem, da han med løsningen ønskede at skabe det absolut bedste indeklima, fortæller projektrådgiver Anders Skammelsen og fortsætter:

– I den forbindelse var han på udkig efter en samarbejdspartner, der udmærker sig på vinduer med tolagsruder med energimærke A, som ventilationssystemet skulle laves i kombination med. Tolagsruder transmitterer nemlig væsentligt mere lys ind i boligen, hvilket spiller en vigtig rolle i forhold til det gode indeklima.

Samarbejdet har således stået på igennem en årrække, og parternes første version af et testelement blev i 2021 belønnet med en Danish Design Award i kategorien Better Learning.

– Nu er vi så klar til et testprojekt med den tredje version. Det ser vi naturligvis frem til at følge og ikke mindst få resultaterne af, da det giver nogle ret unikke muligheder for at optimere indeklimaet ikke alene i boliger, men også i kontormiljøer, på skoler og lignende, hvis det viser sig, at naturlig ventilation give de indeklimamæssige fordele, som vi forventer, siger Anders Skammelsen.

Sparer på driften

Outrup har netop leveret facadeelementerne til Munkevænget, og hos Alfabo har man en klar forventning om, at den efterfølgende undersøgelse af boligerne ikke kun viser et bedre og mere naturligt indeklima, men også betragteligt reducerede driftsomkostninger.

– Vi har en forventning om, at projektet giver nogle ret markante driftsbesparelser, da der for eksempel ikke skal betales strøm til at have et ventilationsanlæg til at køre. Derudover undgår vi med løsningen også at skulle betale til de to årlige services af den decentrale ventilationsløsning, hvor vi blandt andet skal betale filterskift. Erfaringsmæssigt koster servicebesøgende op til 1.600 kroner per bolig om året inklusive moms, og det kan dermed løbe op i mange penge for en boligforening, forklarer bygge- og udviklingschef i Alfabo, Stefan Vestergaard, som samtidig understreger, at Notech også giver et lavere CO2-udslip, da løsningen kræver et væsentligt mindre materialeforbrug end konventionel ventilation at fremstille.

Ligesom de øvrige parter i forskningsprojektet håber Stefan Vestergaard således, at forskningsprojektet viser sig at være en stor succes, og hvis det gør, er det planen, ligeledes at benytte Notech-løsningen i kommende projekter.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079