Modulbygger vil sætte turbo på den bæredygtige udvikling
Den øgede efterspørgsel på klimavenlige løsninger i byggeriet har skabt travlhed hos modulbyggeren BM Byggeindustri i Hobro, der siden en rekonstruktion i 2020 har oplevet stor fremgang og flotte resultater på bundlinjen. Og nu ønsker virksomheden at sætte yderligere turbo på den bæredygtige udvikling.
Derfor har virksomheden i denne uge præsenteret de omkring 180 medarbejdere i Hobro for den nye strategi "Vi bygger for fremtiden", hvori modulbyggeren sætter sig målet, at "designe en kommercielt rentabel bolig med et aftryk på under 3,5 CO2-ækv/kvm/år inden udgangen af 2024".
- Vi mener, at modulbyggeri har perfekte rammer for at optimere boligbyggeriet. Og det forpligter, udtaler direktør Tom Mikkelsen i en pressemeddelelse fra virksomheden og fortsætter:
- Med vores mål om at designe en kommercielt rentabel bolig med en udledning på under 3,5 CO2-ækv/kvm/år inden udgangen af 2024, påtager vi os som boligproducent og entreprenør et ansvar for at vise branchen, hvor langt ned vi allerede kan komme alene ved at foretage alternative design- og materialevalg.
BM Byggeindustris målsætning ligger et pænt stykke under de lovmæssige krav, der blev vedtaget i 2021 i en bæredygtighedsaftale, og hvor grænsen for nybyggerier over 1.000 kvm blev sat til 12 CO2-ækv/kvm/år fra 2023.
Da bæredygtighedsaftalen blev vedtaget, blev grænsen på 12 CO2-ækv/kvm/år da også kaldt uambitiøs fra flere sider, bl.a. fordi en rapport fra 2020 fra Build – Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet – der sammenlignede klimapåvirkningen fra 60 forskellige bygninger lige fra enfamilieshuse til lejligheder og kontorer, konkluderede, at kun syv af byggerierne havde en klimapåvirkning på over 12 CO2-ækv/kvm/år. Medianen lå på 9,5 kg CO2-ækv/kvm/år.
BM Byggeindustri ønsker med den ny strategi at positionere sig selv som en af de førende boligproducenter i markedet med fokus på ansvarlighed, innovation og høj kvalitet. For at opnå det arbejder virksomheden ud fra visionen: ”Vi vil være den mest innovative boligproducent og skabe boliger der beriger folks hverdag, samtidig med at vi tager et ansvar for det aftryk vi og vores boliger efterlader," som de skriver i pressemeddelelsen.
Kort om BM Byggeindustri
BM Byggeindustris produktion omfatter modulbaseret træbyggeri på fabrikken i Hobro med projekter til forskellige former for byggeopgaver indenfor boliger, institutioner, skoler, kontorer og sygehusfaciliteter.
Byggeprojekterne opføres i både hoved- og totalentreprise, og virksomheden har ca. 180 medarbejdere.
Efter en konkursbegæring i marts 2020, udløst af udsigten til et søgsmål i størrelsesordenen 30-40 mio. kr. forbundet med MgO-pladesager, gennemgik selskabet en rekonstruktionen.
Og det øgede fokus på bæredygtighed giver resultater. BM Byggeindustris bruttofortjeneste er siden rekonstruktionen i 2020 vokset fra 31,5 mio. kr. til 79,2 mio. kr. i sidste regnskabsår.
- Byggebranchen står midt i en stor transformation, og de valg vi forskellige aktører tager lige nu kommer til at have en kæmpe indflydelse på den retning, branchen bevæger sig i fremtiden. Vi oplever allerede nu efterspørgsel på ikke bare at leve op til de nye krav fra 2023, men til at kunne opfylde de frivillige krav for lavemissionsklassen i 2029, siger salgschef og medejer, Simon Hasbøg, i pressemeddelelsen.
Det frivillige krav for lavemissionsklassen vil i 2029 lyde på 5 kg CO2-ækv/kvm/år.
Udover målsætningen om at designe en kommercielt rentabel bolig med en udledning på under 3,5 CO2-ækv/kvm/år inden udgangen af 2024, indeholder BM Byggeindustris nye strategi også et mål om digital fremtidssikring af virksomheden inden udgangen af 2023, samt en optimering af produktionsprocesser med 10 pct. inden udgangen af 2025.