Her er årets bedste maskinsnedker
Claes Kjærbøll vinder Lærlingeprisen 2013 for et flot og elegant skrivebord med stort udviklingspotentiale.
To skriveborde og en skænk, alle fremhævet for et stort kommercielt potentiale, var i år indstillet til Lærlingeprisen, der siden 2009 har været et fast indslag på Træ- og Møbelindustriens Årsdag.
- Præmierne sætter spot på, hvor meget vores maskinsnedkere kan, og hvilke muligheder uddannelsen giver. Mange unge forestiller sig et støvet lokale, hvor man stikker en pind ind i den ene ende af en maskine og får den ud med en profil i den anden. Det kan ikke være mere forkert. Maskinsnedkere lave smukke, unikke produkter, og det ser vi med al tydelighed i dag. Selvom de tre finalister har været igennem den samme prøve, er der tale om vidt forskellige møbler, sagde uddannelseskonsulent i 3F, Søren B. Heisel, der havde fået æren af at overrække priserne på henholdsvis 30.000, 20.000 og 10.000 kr.
Buet og kantet
Førstepræmien gik til Claes Kjærbøll fra A/S Inventarsnedkeriet for et skrivebord, der især blev rost for sit udviklingspotentiale og en innovativ kombination af understel og bordplade. Den unge vinder, der har taget sin uddannelse på Syddansk og Herningsholm erhvervsskoler, forklarer om sit projekt, at stellet på skrivebordet er udført i olieret eg, mens bordpladen er MDF med sort linoleum og sortmalet kant. Skuffekassen er lavet i krydsfiner med sort laminatbund.
- Jeg synes, at det sorte passer rigtigt godt sammen med den lidt mørke eg, og jeg har prøvet at få det kantede og det buede i bordet til at arbejde sammen, siger han.
Faktisk var skrivebordet i første omgang tiltænkt som en gave til Claes’ far:
- Men det endte hjemme hos mig selv, da jeg så, hvor godt det så ud, lyder det fra vinderen af Lærlingeprisen 2013.
Faglærtes kvalifikationer er altafgørende
Bag Lærlingeprisen står Træindustriens Uddannelsesudvalg, der indstiftede prisen i 2009 som et led i bestræbelserne på at promovere maskinsnedkerfaget og -uddannelsen blandt de unge:
- Vi får for få lærlinge gennem systemet til at kompensere for de mange, der vil gå på pension i løbet af de næste 5-10 år, og der skal sættes ind på alle fronter, hvis det skal lykkes at få de unge til at interessere sig for snedkerfaget. De faglærtes kvalifikationer er altafgørende for branchen, for vi kan ikke konkurrere på rå muskelkraft. Vi skal konkurrere på viden, understregede Søren B. Heisel fra talerstolen, og fortsatte:
- Der er altså noget specielt over træmøbler. Det er et fantastisk materiale at arbejde i. Jeg glæder mig til at følge, hvordan de vil gå ud og angribe hele verden, så vi kan få gang i dansk eksport.
Nummer to blev Henrik Simonsen (Listefabrikken IC / Skive Tekniske Skole) for en skænk i egetræ, mens Thomas Madsen (Nobia Danmark / Herningsholm Erhvervsskole) fik tredjepladsen for et hjørneskrivebord i egetræ og sort MDF.