Vejen til øget produktivitet
DI’s produktivitetspanel har fremlagt 11 politiske anbefalinger og syv virksomhedsrettede indsatsområder, som skal bane vejen for nye investeringer i produktivitet.
Derfor fremlagde DIs produktivitetspanel fredag 11 nye anbefalinger og syv virksomhedsrettede indsatsområder til fremme af den danske produktivitet.
Smidigere sagsbehandling
De første fem anbefalinger går på de vilkår, som den offentlige sektor tilbyder de investorer, der overvejer at placere deres penge i Danmark.
- Produktivitetspanelet efterlyser en smidigere sagsbehandling i det offentlige. Det nytter ikke, at langsommelig sagsbehandling betyder, at man kan have en fabrik stående færdig i USA, når man kun lige har lagt fundamentet i Danmark - som det eksempelvis har været tilfældet for Danish Crown, siger adm. direktør Karsten Dybvad, DI.
Han peger på, at der findes foregangskommuner, som ser sig selv som vigtige medspillere for virksomhederne.
- Dén ”Vi er til for jer”-kultur opfordrer vi til, at man udbreder mere. Blandt andet ved at indføre én indgang for virksomhederne og konkrete servicemål, siger Karsten Dybvad.
Spar og invester
De næste tre punkter i panelets anbefalinger går på det offentliges egne investeringer, som udgør ca. 35 mia. kr. årligt.
- Det skal sikres, at disse investeringer sker, så der opnås størst mulig kvalitet og produktivitet. Desuden bør der nedsættes en udgiftskommission, som skal gennemgå de offentlige udgiftsposter, så der kan frigives flere midler til offentlige investeringer, siger Karsten Dybvad.
Lettere adgang til finansiering
Med panelets sidste tre politiske anbefalinger lægges der op til en styrkelse af virksomhedernes mulighed for at skaffe kapital til produktivitetsfremmende investeringer. Det skal ifølge panelet ske ved at gøre paletten af løsninger større f.eks. ved erhvervsobligationer, øget synliggørelse af de eksisterende lånemuligheder og en styrkelse af mulighederne for eksportkredit.
- Øget eksport er en sikker vej til at styrke produktiviteten og skabe arbejdspladser til Danmark. Derfor skal der fra politisk side sættes yderligere fokus på virksomhedernes adgang til finansiering, siger Karsten Dybvad.
Indsats hos virksomhederne
Endelig påpeger panelet syv indsatsområder, hvor virksomhederne kan igangsætte aktiviteter, der kan føre til flere og bedre investeringer:
1: Øget brug af benchmarking
2: Aktiv stillingtagen til rette kapitalstruktur
3: Støtte, sparringspartner og vejledning
4: Indfør løbende måling af udnyttelsesgrad
5: Tilrettelæg produktionen tidsmæssigt optimalt
6: Øg volumen eller læg opgaven ud
7: Samarbejde mellem virksomheder kan være et middel til øget volumen eller smartere brug af produktionsudstyret
- Særligt MMV’erne kan få ganske betydelige fordele ud af et øget fokus på ny viden via målinger, benchmark, sparring, planlægning og samarbejde som grundlag for nye og bedre investeringer, siger Karsten Dybvad.
Læs mere på Dansk Industris hjemmeside
Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk