23948sdkhjf

FSC Design Award: Besøg hos WWF og FSC Kina

Anne Nørbjerg og Sanne Kyed er tilbage i Beijing, hvor de skal møde nogle af de NGO’er, som arbejder for at forbedre forholdene for skovene i Kina.
Pandaen er et symbol på Kina men også symbolet for WWF Verdensnaturfonden. I Kina kender 0,5% af befolkningen pandalogoet, hvilket ikke er en særlig stor procent sammenlignet med i andre dele af verden.

Den danske FSC-delegation bliver modtaget af WWF medarbejderen Mr. Jin Zhonghao, som arbejder med kontrol af den skov i Muling, som danskerne netop har besøgt. Ud over ham, mødes de med to repræsentanter for Ikea samt den smilende Zhang Xinxin, som varetager WWFs samarbejde med Ikea. Alle får en madpakke og sætter sig til en uformel snak rundt om bordet.

- For os er det her med skov meget seriøst. Mange områder i Kina har ingen sikkerhed for deres arbejdere og ingen hensyn overhovedet til miljø. Derfor arbejder vi med FSC i de kinesiske skove. For os er FSC den højeste standard for skovdrift, fortæller Zhang Xinxin.

På spørgsmålet om WWFs samarbejde med Ikea svarer han:

- Vi har samarbejdet med Ikea i 12 år her i Kina. Næsten 80 % af alle FSC-skove i Kina har været støttet med penge, som doneres af Ikea til at forbedre skovene.

Stolthed og medbestemmelse
Den meget karismatiske WWF-mand, Jin, fortæller lidt om skovene i Muling:

- De er meget stolte over deres skove der oppe. På grund af FSC bliver de lokale og skovarbejderne inddraget i det arbejde, som foregår, og de føler et ejerskab. Forskellen på de krav, som den kinesiske regering stiller til området, og de krav, som FSC stiller er, at der bliver ført ekstern kontrol med kravene i FSC. Dermed bliver det også sikret, at man ikke bare siger, at man involverer de lokale i skoven, men at man også rent faktisk gør det i praksis. Det gælder også sådan noget som at der er sikkerhedsudstyr til arbejderne.

- Vores arbejde for FSC i Kina er ikke altid nemt, fortsætter Jin. - Mange går ikke op i miljøhensyn og på grund af mange fødevareskandaler, så er den almindelige kineser mere optaget af det de spiser, end hvordan de påvirker vores natur.

Tørrebord
Jin spørger til Annes og Sannes design. De to fremlægger deres idé og viser billeder af deres bord "DryUnder". Der er bred tilfredshed med designet fra alle omkring bordet men også en erkendelse af, at man ikke bruger sine altaner meget i Kina. Den lidt større version, som blev testet af på værkstedet, vil måske være en god idé på det kinesiske marked. Den vil kunne bruges i haven eller inden døre, som Jin foreslår.

Jin fortæller mere om, hvordan de kinesiske skove bliver fældet og lavet til plantager og om, hvordan man ofte ser hele skove blive ødelagt på én gang for hurtig profit.

- Vores skove er på mange måder i en rigtig dårlig forfatning siger han. De to unge designere spørger ham, hvordan vi i Danmark kan være med til at vende den udvikling.

- Virksomheder kan efterspørge FSC, når de får produceret i Kina. Og det gælder ikke kun de store virksomheder, men også de små. Jeg ved, at hver dråbe tæller, hvis vi skal vende situationen, svarer han.

En kamp for FSC i Kina
Senere tager danskerne forbi FSC’s kontor i Beijing. Her arbejder Yanyan, som var med under produktionsarbejdet i det sydlige Kina, sammen med sin chef Lichao.

- I Kina er ca. 1 % af skovene FSC-certificerede, siger Lichao. - Det svarer til ca. 4 % af de samlede produktionsskove. En af vores store problemer for vores FSC-kontor er, at vi ikke kan komme til at registrere os som en NGO i Kina. Og vi har også svært ved at få lov til at mærke varer med FSC-mærket. Faktisk er det kun varer, som er rettet imod eksportmarkedet, som kan bruge FSC som mærke. Det giver os en masse udfordringer, som vi forsøger at løse, blandt andet med hjælp fra WWF, fortæller han.

Alligevel er FSC i fremgang i Kina. Det skyldes særligt efterspørgsel fra Europa, USA og Japan.

- Og så skal man tænke fremad. Hvis Kinas planer holder, så skal landet være et middelindkomstland i 2030. Det betyder, at kineserne i fremtiden i højere grad vil agere som forbrugere på det internationale marked. Dermed vil de også komme til at bekymre sig om ting som FSC, siger Lichao.

FAKTA: FSC Design Award og rejsen
Med det kombinerede altanbord og tørrestativ ”DryUnder” vandt de to arkitektstuderende, Anne Nørbjerg og Sanne Kyed, FSC Design Award 2012. Præmien var en rejse til Kina, hvor Anne og Sanne blandt andet skal udforme en prototype af deres vinderdesign på et lokalt værksted. I samarbejde med FSC Danmark vi dagligt berette om deres oplevelser her på Wood Supply.

FSC Design Award er en designkonkurrence for alle landets design- og arkitektstuderende. Det er 7. år i træk, at FSC Danmark sender vinderen af FSC Design Award på en rejse til en FSC-certificeret skov et sted i verden. Formålet er at vise, hvordan FSC gør en forskel for skov, dyr og mennesker, og hvordan valget af bæredygtigt træ har stor indflydelse på skoven og dens indbyggere.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.068