23948sdkhjf

Danmark har haft rekord i outsourcing

I perioden 2009-2011 sendte danske virksomheder flere arbejdspladser til udlandet, end Norge og Sverige tilsammen. Blandt forklaringerne er de danske rammevilkår og ringe konkurrenceevne, siger DI.
Blandt de danske virksomheder, der har deltaget i en ny undersøgelse fra Eurostat, er mere end fem procent af industriarbejdspladserne blevet outsourcet i perioden 2009-2011. Undersøgelsen er baseret på spørgeskemabesvarelser fra mere end 40.000 private virksomheder med mere end 100 ansatte.

- Af de 11 undersøgte lande, er Danmark det land, der relativt set har sendt klart flest arbejdspladser ud af landet i perioden, og det skal ses i lyset af, at Danmarks konkurrenceevne i denne periode har været den ringeste i nyere tid. Derfor er det også så vigtigt, at den nødvendige og langvarige genopretning af konkurrenceevnen fortsættes i de kommende år, siger underdirektør Kent Damsgaard, DI.

Løn er vigtigste årsag
Undersøgelsen konkluderer, at danske virksomheder med mere end 100 ansatte har outsourcet i alt 14.000 arbejdspladser fra 2009 til 2011. De 10.000 af dem stammer fra industrivirksomheder og over halvdelen af dem peger på lønnen som årsag til outsourcing

- Der er mange årsager til outsourcingen, men der er ingen tvivl om, at det faktum, at vi kom ind i finanskrisen med en lønudvikling, der var løbet fra de lande, vi konkurrerer med, har været en afgørende årsag. Det synes jeg, undersøgelsen viser ret klart. Derfor er det så vigtigt, at vi nu fastholder fokus på genopretning af konkurrencevnen og samtidig fortsætter de politiske reformer, der styrker erhvervslivets vækstmuligheder, siger Kent Damsgaard.

Lavere omkostninger og flere reformer
Lidt færre danske virksomheder vurderer, at et generelt lavere omkostningsniveau i udlandet er en væsentlig motivation for udflytningen.

- Heller ikke på dette område er der tvivl om, at Danmark er et dyrt land at producere i. Skatter og afgifter ligger på et højt niveau i Danmark og er med til at svække vores samlede konkurrenceevne. Derfor foreslår DI også i vores 2020-plan, at de mest skadelige skatter og afgifter sænkes, så skattetrykket højest udgør 45 procent af BNP, siger Kent Damsgaard.

Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109