23948sdkhjf

Tre meter høje egetræsdøre i tynde glasvægge

Swedoor var ude i en kompliceret specialløsning, da virksomheden skulle levere døre til VUC Syds ikonbyggeri på havnefronten i Haderslev.
Når man går ind i VUC Syds fem etager høje bygning, ser det ud som om, at alle de tre meter høje egetræsdøre står frit i luften. Man ser ikke glasvæggene, for det transparente design går igen i hele undervisningsbygningens konstruktion. Et design, som skulle vise at være et yderst komplekst projekt at udføre:

- Arkitekterne havde kreeret et storslået dørdesign. Spørgsmålene dukkede dog op, da opgaven skulle fra tegnebrættet og udføres i praksis. Hvordan integrerer man tre meter høje massive egetræsdøre i glasvægge? Der manglede noget, der kunne give stabilitet i konstruktionen, og kunne det overhovedet lade sig gøre, at skaffe så høje døre i egetræ?, fortæller projektleder Morten Trans fra HM Byg, der havde tømrerentreprisen på projektet.

Morten Trans valgte at kontakte konsulent Per Løvstad fra Swedoor, og de to satte sig sammen ved tegnebordet for at finde frem til en dørløsning, der kunne virkeliggøre arkitekternes ønsker:

- Vi havde ikke tre meter høje massive egetræsdøre på lager. Så vi var ude i et projekt med en kompliceret specialløsning, der ikke kun skulle leve op til det æstetiske design, men som også skulle være realistisk at producere og montere. Resultatet blev, at vi lavede døren 2,10 meter høj med et overparti i eg, så den samlet set ligner en stor dør, når den er lukket. Dertil producerede vi tre meter høje specialkarme i massivt egetræ, fortæller Per Løvstad.

Egetræspaneler udlignede karmfremspring
Det var idéen med overpartiet i eg, som blev omdrejningspunktet, og nu tegnede der sig langt om længe et realistisk billede af det komplekse dørprojekt. Der var dog endnu en udfordring, som skulle løses. Designet tillod nemlig ikke karmfremspring. Så det betød, at Morten Trans og Per Løvstad atter måtte i tænkeboks.

- Karmene var specialproducerede til at passe til dørene og overpartierne, så dem kunne vi ikke lave om. Løsningen blev i stedet ni mm tykke egetræspaneler på hver side af karmene. Disse blev limet på sidepartierne, som primært var der for at skabe stabilitet til montagen af de store døre. På den måde fik vi udlignet karmfremspringet, og kunne samtidig skjule samlingen mellem glasvæg og karm, siger Per Løvstad.

Hundrede procent i lod
Arkitekterne godkendte løsningen, men da det kom til den praktiske del, nemlig monteringen af karme, døre og sidepartier, skulle det vise sig at blive en noget kompliceret opgave.

- Selve monteringen af sidepartierne var lettere sagt end gjort. Alt skulle være hundrede procent i lod, ellers ville de ni mm tykke egetræspaneler, som blev limet på sidepartierne, kile mod den tre meter høje dørkarm og gabe. Det betød, at der ikke var plads til en eneste fejl i udmålingen på nogen af sidepartierne. Alt skulle være monteret fejlfrit i første hug, for at den æstetiske panelløsning kunne klappe, siger Morten Trans og fortsætter:

- Det var en udfordrende døropgave, men det lykkedes for os med Swedoors hjælp og kompetente tømrere at få en flot helhedsløsning, som både arkitekter og VUC Syd blev glade for. Man kan sige, at alle brikkerne i puslespillet faldt på plads til sidst.

Det er et år siden, at elever og lærere tog det nye VUC Syd i Haderslev i brug.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073