23948sdkhjf

Kreditrisikoen er højest hos små selskaber

Halvdelen af alle små danske selskaber ligger i kreditrisikogruppen ’høj’ eller ’meget høj’, viser opgørelse foretaget af Experian for FSR – danske revisorer.
Halvdelen af alle små danske selskaber ligger i kreditrisikogruppen ’høj’ eller ’meget høj’. Til sammenligning er den tilsvarende andel kun 18 pct. for større virksomheder. Det viser en opgørelse foretaget af kreditinformations-instituttet Experian for FSR – danske revisorer.

- Opgørelsen viser, at risikoen for, at banker, leverandører og andre kreditorer lider tab på at låne ud til små virksomheder, er markant større, end hvis de låner til større virksomheder, siger Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør hos FSR – danske revisorer.

Netop derfor er det vigtigt, at særligt de små virksomheder er gode til at fortælle deres samarbejdspartnere, hvorfor de er kreditværdige, mener Tom Vile Jensen:

- Langt de fleste samhandelspartnere bruger årsregnskaberne som udgangspunkt for deres kreditvurdering, og tynder en virksomhed ud i antallet af oplysninger i regnskabet, så kan det få negativ effekt på kreditvurderingen, og det kan i sidste ende gøre kål på drømmen om at skaffe finansiering, siger han.

Lovændring kan forringe kreditværdigheden
Op mod 80.000 små selskaber kan, ifølge Erhvervsstyrelsen, benytte sig af, at den ny årsregnskabslov, der blev vedtaget af Folketinget den 21. maj, indfører nogle særlige mikroregler, der åbner for at fjerne informationer i regnskaberne fra de mindste virksomheder.

Ifølge Tom Vile Jensen betyder det, at hvert tredje danske selskab med begrænset hæftelse – og dermed en væsentlig del af dansk erhvervsliv – kan reducere den mængde af information, de stiller til rådighed for omverdenen.

- Når disse virksomheder i forvejen ligger i segmentet med lavest kreditværdighed, bør man være forberedt på, at en reduktion i informationsniveauet kan resultere i en forringelse af kreditværdigheden, fordi omgivelserne mister gennemsigtighed, hvilket øger risikoen for samhandelspartnerne. Mange selskaber kan derfor komme i klemme, hvis de vælger at følge lovens bogstav. På den baggrund er det lidt paradoksalt, at en lovændring, der har til hensigt at gøre det nemmere at drive virksomhed, faktisk resulterer i den stik modsatte effekt, siger Tom Vile Jensen.

Om undersøgelsen:
Opgørelsen er baseret på en særkørsel blandt 146.000 aktive aktie- og anpartsselskaber. Data er baseret på virksomhedernes årsregnskaber for 2012. Selskaberne er opdelt i små og større ved at se på balancesummen. Selskaber med en balancesum på under 3 mio. kr. er defineret som små, og selskaber med en balancesum på over 3 mio. kr. som større.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078