Museumsinspektør: Stolen er flagskibet i dansk design
Ifølge Mette Strømgaard Dalby, der er inspektør på Trapholt Kunstmuseum, kan dansk design i høj grad takke stoleklassikerne for sin status i dag. Hun mener, at bæredygtighed er kodeordet, hvis den nye designgeneration skal bære arven videre.
Den er således et af de mest håndfaste eksempler på den nærmest ikoniske betydning, som stoleklassikerne har haft for dansk design gennem de sidste mange årtier.
- En stol kan være meget skulpturel og fotogen. Den kan stå midt i rummet og behøver ikke at have noget ved siden af. Derfor er nogle stole blevet ikoner, fordi de er meget let genkendelige. Et sofabord kan for eksempel ikke stå alene på samme måde og har derfor heller ikke den samme grad af genkendelighed, siger Mette Strømgaard Dalby til Politiken.
Trapholt-inspektøren har netop udgivet bogen ”Stolen”. Her stiller hun skarpt på guldalderen inden for dansk stoledesign, som tog afsæt i de gamle, danske håndværkstraditioner:
- I USA havde man i mange år brugt materialer som stål, plastik og metal. I Danmark var man ikke så langt fremme med de nye materialer, men mange snedkere mærkede, at deres fag var truet. Derfor slog de sig sammen med en række arkitekter og begyndte at udvikle prototyper på stole i træ. I USA blev møblerne synonyme med Skandinavien. Det var meget enkle møbler, der var udført i træ. Derfor virkede de meget humane og organiske, og de stod som udtryk for den skandinaviske velfærdsmodel, forklarer Mette Strømgaard Dalby.
’Guldgenerationen’ med blandt andre Børge Mogensen, Finn Juhl og Hans J. Wegner i spidsen har ikke været nem at efterfølge for danske designere og har ofte virket som en hæmsko. Mette Strømgaard Dalby mener dog ikke, at det er et problem længere:
- I dag er mange designerne stolte af den tradition, vi har i Danmark, og det hæmmer dem ikke længere, fastslår hun og slutter af med sit bud på, hvad der i fremtiden kommer til at præge dansk stoledesign:
- Bæredygtighed, bæredygtighed, bæredygtighed. Det, er der ingen tvivl om, bliver kodeordet. Derudover tror jeg, der kommer en masse nye eksperimenter med materialer, som for eksempel bambus og stole i endnu mere skulpturelle former, lyder det.
Kilde: Politiken