23948sdkhjf

Tvilums mareridt: Hovedårsag plager mange flere end Tvilum

Danmarks største møbelfabrik blev fældet af djævelsk detalje i skattesystemet.

Den store konkursramte møbelvirksomhed Tvilum er ikke den eneste, der kommet i uføre på grund af afskaffelsen pr. 15 januar af den såkaldte forskudsmomsordning.

- Vi har hørt fra adskillige virksomheder, der er ramt af ordningens bortfald og nu pludselig skal ud og skaffe alternativ finansiering på det frie marked. Det er især mindre og nystartede virksomheder, der har problemet, men det kan også ramme store virksomheder, selv om de typisk har adgang til alternativ finansiering, siger Skattepolitisk chef i Dansk Industri (DI), Jacob Bræstrup.

DI har tidligere skønnet, at ordningens bortfald udløser et finansieringsbehov på over 10 mia. kr.

En mindre virksomhed som Envotherm i Vejen, der leverer vandrensningsløsninger, har oplyst, at ordningens bortfald vil koste virksomheden 15.000 kr. ekstra om året i renter og afgifter til banken.

Forskudsmomsordningen har hidtil med et rentefrit lån kompenseret eksportvirksomhederne for de typisk tre uger, hvor de venter på, at skattemyndighederne behandler virksomhedens anmodning om at få refunderet den moms, som virksomheden har lagt ud i forbindelse med køb fra danske underleverandører.

Denne momsudgift refunderes, fordi eksport ikke er belagt med moms. Ordningen blev afskaffet for at medfinansiere skatteaftalen sidste forår med A.P. Møller om fortsat udvinding af olie og gas fra Nordsøen.

- Vi ønsker forskudsmoms-ordningen genindført, om nødvendigt skruet sammen på en sådan måde, at staten ikke taber penge på den. Det vil sige med en rente og risikopræmie, der afspejler statens omkostninger. Det afgørende for virksomhederne er, at de har sikkerhed for at kunne låne pengene, indtil momsrefusionen kommer, siger Jacob Bræstrup.

Forskudsmomsordningen skal ikke forveksles med eksportmomsordningen, som stadig fungerer. Det er den ordning, der sørger for, at virksomhederne, når de eksporterer, ikke bliver ramt af moms.

Når en dansk virksomhed sælger varer til udlandet, eksporterer den til et dansk indregistreret selskab med selvstændigt momsnummer, der står for selve eksporten.

Det sidstnævnte selskab har en negativ moms svarende til den positive moms moderselskabet betaler.

Afhængig af momsfristerne kan virksomheden få en likviditetsfordel her, hvis eksport-enheden indløser sin negative moms før moderselskabet afregner positiv moms med staten.

Der er politisk opmærksom på problemet på Christiansborg, men hidtil har partierne ikke meldt ud, hvordan og hvordan de i givet fald vil genindføre forskudsmomsordningen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078