De flokkes om den sociale møbelforretning
Den århusianske møbelvirksomhed 3R Kontor har knækket koden til at få socialt udsatte ind på arbejdsmarkedet.
Den Holmris-ejede kontorleverandør, som især lever af at tømme virksomhedsdomiciler for møbler for at sælge dem videre, får henvendelser fra adskillige pædagogstuderende, som vil skrive afsluttende bachelorprojekt om 3R Kontor.
Genbrugsvirksomheden 3R Kontor har hjulpet adskillige socialt udsatte borgere til at få ordinære job. 40 procent af virksomhedens medarbejdere har tidligere levet på kanten af samfundet.
Ni studerende i fire grupper har uafhængigt af hinanden valgt at gå tæt på 3R Kontor på pædagoguddannelsen på VIA University College i Aarhus.
- Vi så et foredrag med direktøren, Steffen Høgh, og blev hurtigt interesseret i virksomheden. Deres indsats for at hjælpe en udsat gruppe af mennesker til at opnå succes på arbejdsmarkedet er virkelig spændende – og noget, vi er ikke stødt på andre steder, siger Line Gammeljord Nielsen, der netop har afleveret sit bachelorprojekt sammen med Toke Dam Nielsen og Jonas Hørup.
- 3R Kontor formår at skabe nogle rammer, som de udsatte kan agere i. I stedet for at kræve, at de udsatte tilpasser sig virksomheden, laver de individuelle regler og vilkår baseret på den enkeltes kompetencer og udfordringer. Vi er alle tre blevet meget motiveret og kan helt sikkert se os selv arbejde med lignende opgaver i erhvervslivet, hvor vi ikke er afhængige af kommunalt styret pædagogik, der ofte kan være ufleksibel, tilføjer hun.
De har alle tre valgt linjen social-special, der drejer pædagoguddannelse mod det sociale fagområde. Virksomheder skal tilpasse sig Steffen Høgh er selv uddannet pædagog og har en master i positiv psykologi.
Siden har han stiftet virksomheden 3R Kontor, der istandsætter og videresælger brugte kontormøbler. Han ønsker et paradigmeskifte, hvor det socialpædagogiske arbejde i langt højere grad tænkes ind i erhvervslivet i stedet for kun at være en offentlig byrde.
- Jeg så gerne, at vi gjorde op med tanken om, at det sociale arbejde hører hjemme i det offentlige, og at pædagoger kun har med børn at gøre. Hvis vi vil have de socialt udsatte i arbejde, så de kan bidrage til samfundet og være med til at løse virksomhedernes rekrutteringsproblemer, skal pædagogerne ud i erhvervslivet, siger Steffen Høgh og uddyber pædagogernes rolle i virksomhederne:
- Pædagoger er gode til at iværksætte nødvendige kulturændringer og skabe nogle rummelige rammer. Ofte bliver virksomheden nemlig nødt til at lave særregler og tage højde for løsere mødetider, angst for større grupper og lav selvtillid. Til gengæld vil arbejdsgivere opdage, at når de rækker hånden frem til en person, der primært er blevet mødt af modgang i livet, så får de en ekstremt dedikeret og loyal medarbejder.