23948sdkhjf

Brancheforening: Urørt skov skader klima, vækst og arbejdspladser

S og SF lægger op til en markant forøgelse af urørt skov, men glemmer at forholde sig til skovens mange andre funktioner, mener Træ- og Møbelindustrien

Socialdemokratiet og SF lægger i deres nye udspil til en klima- og miljøpolitik op til, at halvdelen af statsskovene lægges urørt, og det samme for 20.000 hektar private skove. I alt 75.000 hektar, hvilket er 5-6 gange så meget som blev aftalt i Naturpakken.

Hos Træ- og Møbelindustrien er der ingen tvivl om, at der skal værnes om naturen, og at biodiversiteten kan fremmes ved hjælp af urørt skov.

Branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien Flemming Larsen opfordrer dog til en mere balanceret tilgang.

- Politikerne konkurrerer for tiden om, hvem der er grønnest, og dette udspil ser ud til at være en del af denne konkurrence. Men det er afgørende vigtigt, at beslutninger på dette område er velovervejede og ikke ender med at have utilsigtede konsekvenser, siger Flemming Larsen i en pressemeddelelse. 

Et tab for hele samfundet
Flemming Larsen er blandt andet bekymret over, at omlægningen vil reducere forsyningen af råvarer til træforbrugende virksomheder.

En bekymring han deler med Danske Træindustrier, hvor formand Knud Svinding er bekymret for, at udlægningen til urørt skov vil medføre tab for ikke blot den træforbrugende industri, men for samfundet som sådan.

- Forarbejdning af træ i Danmark giver markant værditilvækst for samfundet med en omsætning på op mod 30 mia. kr. og en eksport på omkring 11 mia. kr. Det skyldes, at den danske træ- og møbelindustri har en solid position på markedet i både ind- og udland, siger Knud Svinding.

Kan ramme udkantsområderne
I fagforbundet 3F er der også bekymring for udspillet fra S og SF, som risikerer at gå ud over beskæftigelsen i danske udkantsområder.
 

- Der er omkring 2.500 beskæftigede i den primære træindustri, og fire til fem gange så mange i virksomheder, som videreforarbejder træressourcen. Mange af virksomhederne er placeret i de ydre dele af Danmark og beskæftiger mange faglærte og ufaglærte medarbejdere.

Vi er bekymrede for, at disse arbejdspladser bliver trængt, hvis der produceres mindre træ i de danske skove, siger forhandlingssekretær Hans Daugaard fra 3F Industri.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064