Hjemløse bygger deres egne mobile træhuse
I 30 år har Kim Kromann hjulpet udsatte, som lever på gaden i Aarhus. Arbejdet er vigtigt for ham. Han vil hjælpe dem, der har det sværest. Lige nu er han i gang med at hjælpe hjemløse med at bygge deres egne boliger.
- Det er utroligt, når man ser på, hvad de her mennesker har oplevet. Når de kan rejse sig og komme videre, og få det liv de kan - på godt og ondt, siger Kim Kromann til TV2 Østjylland.
Han er socialrådgiver og sjakbajs for de hjemløse, der er i gang med at bygge deres egne flytbare træhuse på 17 kvadratmeter. Projektet hedder Byg Udenfor, og det skal give dem, der intet har, et tag over hovedet.
Fakta: Byg Udenfor De flytbare boliger, de hjemløse bygger i Aarhus er lavet i samarbejde med Arkitekter Uden Grænser. Øvrige samarbejdspartnere er legepladsfirmaet Monstrum, som har stillet otte tømrere til rådighed, samt Aarhus Kommune. Projekterne er delvis finansieret af EU midler, FEAD (Den Europæiske Fond for Bistand til de Socialt Dårligst Stillede) Kilde: TV2 Østjylland |
- Hvor de kan have et trygt og varmt hjem, som er deres eget, forklarer Kim Kromann.
Hjemløse designere
De hjemløse har selv været med til at designe deres huse, og én vigtig detalje var, at der var to ind- og udgange.
- Hvis der er nogen, der står og banker på den ene side, og man ikke vil snakke med dem, så kan man smutte ud på den anden side. Det var meget væsentligt for dem, siger Kim Kromann.
24-årige Asbjørn er i fuld gang med byggeriet. Yderskelettet er på plads, en træplade, som skal fungere som bord og køkken ligger ved siden af. Han har selv været uden et hjem i halvandet år.
Flere ting i hans liv har gjort det svært for ham at finde et sted, hvor han kan føle sig tryg. Nu er han i gang med at bygge sit helt eget hus. Et hus, der giver ham håbet tilbage, og giver ham lov til at drømme om et bedre liv.
Placeres på udviklingsgrunde
Byg Udenfor er en del af projekt Udenfor, som er en ikke-offentlig organisation. Projektet samarbejder blandt andet med Aarhus Kommune.
Husene skal placeres midlertidigt på udviklingsgrunde, som senere skal bebygges. Derefter kan man flytte dem igen inden for fem timer. Det skal give de hjemløse en fleksibilitet og en central placering, hvor der ellers ikke vil være noget.
Mangler 2.000 huse
Kim Kromann tror, at projektet her vil gøre en forskel, da det er på de hjemløses præmisser.
- Vi skal bare holde på i 5-10 år endnu, så har vi bygget de 2.000 huse, vi synes, der mangler. Som så vil stå over det hele i det danske land, siger Kim Kromann, som oprindeligt er fra Norge.
Kim Kromann håber, at de vil kunne skabe en ny livstil for de hjemløse, som vil leve på en helt ny måde. Enten alene eller i klynger, hvor de kan komme hinanden ved.
Indtil videre er seks mobile huse ved at blive bygget færdige - de skal huse seks hjemløse.
Kilde: TV2 Østjylland