23948sdkhjf

Træindustrien tog et kig ind i fremtiden

Lyngbygaard Golf Center i Brabrand dannede rammen, da Moelven Danmark for femte gang samlede træbranchen – denne gang under overskriften ”Træ i fremtidskikkerten”.
Hvor går udviklingen i byggebranchen hen, og hvordan sikrer vi os, at træindustrien går samme vej?

Dette spørgsmål var indgangsvinklen, da Moelven Danmark tirsdag i sidste uge forsøgte at give et bud på, hvilke muligheder, der byder sig for trævirksomhederne i de kommende år.

Fire vidt forskellige indlæg tegnede et nuanceret billede af en branche, som med Moelven-direktør Michael Helmershøjs ord har fået sig lidt af et ”omvendt Kinderæg” de senere år, hvor krise, markedstrends og stigende globalisering har været tre stærke modspillere.

Gør som svenskerne
Første mand på talerstolen var branchedirektør Lasse Jensen fra Træets Arbejdsgivere, der blandt andet pegede på vore svenske naboer som et eksempel på, hvordan træindustrien for alvor kan lægge krisen bag sig.

Ifølge Lasse Jensen har den svenske træindustri nemlig evnet at sætte fokus på organisering, logistik og proces, mens vi i Danmark har diskuteret materialer:

- Certificeringsdebatten skærmer desværre for budskabet om, at træ er det rigtige materiale. Hvem problematiserer, hvor metal, beton, aluminium stammer fra?, lød det bl.a. fra branchedirektøren.

Danmark skal også have et byggeprogram
Lasse Jensen fremhævede, at det svenske træbyggeprogram i høj grad har været kendetegnet ved god ledelse og stærke alliancer på flere niveauer. Det har medført øgede investeringer i forskning inden for træ til byggeriet, hvilket igen har skabt grundlag for at udvikle nye industrielle byggeløsninger.

For at nå dertil er det afgørende, at industrien selv tager ansvar. Der skal lægges en langsigtet plan for at øge forbruget af træ, og den udfordring er i høj grad kommunikativ. Politikere, bygherrer og forbrugere skal påvirkes, og så skal der endnu mere fokus på uddannelserne:

- Byggekulturen afgør, hvordan vi bygger. Uddannelse og formidling afgør anvendelsen af træ. Jeg synes, det er på høje tid, at vi også i Danmark får et nationalt træbyggeprogram, sagde han.

Hvordan sælger vi træet til danskerne?
At byggekulturen er afgørende for, om missionen lykkes, var også en central pointe hos en anden af oplægsholderne, Michael Staun, der er adm. direktør for Lund & Staun og formand for Træsektionen i Dansk Byggeri:

- Danskere bor i murede huse med facader af mursten, og på taget skal der være tagsten af ler. Det er en tradition, som er svær at konkurrere med, og som har overlevet mange attentatforsøg, sagde han.

Derimod har træbyggeriet, med få undtagelser, altid været et lavere rangeret produkt, der bedst er egnet til fritids- og sommerhuse:

- Træhuset er nødt til at flytte sig væk fra det svenske ’Pippi-hus’. Måske med fokus på at gøre det lidt eksklusivt at bo i et træhus. Tiden er til det, og tanken om det sunde miljøbevidste, og gerne højisolerede, træhus kan sælge billetter, lød det fra Træsektionens formand.

Han påpegede, at træet som materiale allerede i dag har indtaget en fremtrædende position i offentlige projekter inden for bl.a. maritime byggerier og børneinstitutioner. Ofte er træet det materiale, der løfter projektet op på det eksklusive niveau – og det skal udnyttes.

Respekt for materialerne
Michael Staun understregede, at hvis træet skal have en permanent plads i det danske byggeri, så skal det behandles med respekt:

- Misligholdt træværk sælger ikke den gode idé. Drift og vedligehold af den færdige facade skal være afstemt, før projektet sættes i gang. Og så skal det ikke oversælges. Valg af træ som facademateriale skal i hvert tilfælde vurderes nøje, fastslog han og påpegede, at respekten for materialerne ikke kun gælder de projekterende.

I takt med stramningerne i Bygningsreglementet har træ generelt gode muligheder for at sikre sig en fordelagtig position inden for elementbyggeri – hvis den gode idé vel at mærke følges op i hele værdikæden:

- Langt de fleste træmaterialer kommer med et meget højt fugtindhold fra trælaster. Der skal mere styring på oplag hos trælast og på byggeplads. Og med de øgede krav til tørt byggeri nytter det ikke at have et tørt element, som monteres under åben himmel. Der skal stilles krav fra projekterende og bygherrer til overdækninger, sagde Michael Staun.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078