23948sdkhjf

Ny affaldsordning er en realitet

Nu slipper danske virksomheder for at betale for en genbrugsplads, som de ikke anvender. En ny ordning træder i kraft pr. 1. januar 2012.
På Christiansborg blev en bred forligskreds fredag enige om at afskaffe gebyret for brug af genbrugspladser pr. 1. januar 2012.

Virksomheder skal fremover aktivt melde sig til hos kommunen for at få lov til at aflevere erhvervsaffald på genbrugspladsen. Grundprincippet er, at forureneren betaler.

- Ingen virksomheder skal fremover betale gebyrer for brug af en genbrugsplads, som de slet ikke anvender. Nu skal virksomheder tilmelde sig for at kunne bruge genbrugspladsen, og det vil afskaffe unødige regninger til små virksomheder og mindske bureaukratiet i kommunerne. Jeg er glad for, at forligskredsen er blevet enige om en ny tilmeldeordning, siger miljøminister Karen Ellemann.

Kommuner kan selv vælge
Folketinget indførte 1. januar 2010 "Gebyr for erhvervsaffald" for at give alle små firmaer mulighed for at komme af med affald på deres kommunale genbrugsplads. Denne ordning er blevet kritiseret, siden den blev indført. Fra 1. januar 2012 skal virksomhederne henvende sig til kommunen for at kunne bruge genbrugspladsen:

- Kommunerne kan selv vælge den model, der passer den enkelte kommune bedst. Det kan være abonnementer, klippekort eller betaling efter vægt. Og virksomhederne kan selv vælge, om de vil bruge kommunens genbrugsplads eller en privat affaldsordning. Dermed sikrer vi en fleksibel løsning for både virksomheder og kommuner, siger Karen Ellemann.

Forligskredsen er enig om, at det er vigtigt, at der er overensstemmelse mellem, hvor meget affald virksomhederne afleverer, og det de betaler. Gebyrerne vil fortsat kunne variere fra kommune til kommune afhængigt af serviceniveau og antal tilmeldte virksomheder. Det er op til kommunerne at kontrollere, at de tilmeldte virksomheder ikke afleverer andet og mere, end det, der betales for.

Den nye ordning skal evalueres efter to år. I den forbindelse skal det blandt andet klarlægges, om der er overensstemmelse mellem, hvor meget affald virksomhederne afleverer, og det de betaler.

Forligskredsen, der har indgået den nye aftale, består af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Det Radikale Venstre.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064