Læderproducent har løst udfordring med sporbarhed
Scan-Hide Scan-Hide er global markedsledende inden for skandinaviske råhuder og halvfabrikata. Scan-Hide er en integreret del af slagteriernes værdikæde, der håndterer og forædler kreaturhuderne fra danske, svenske og tyske slagterier. Kreaturhuden er et biprodukt fra kødindustrien, og bliver afsat til det globale premium garverimarked. Scan-Hide beskæftiger 135 medarbejdere og omsætter for omkring 700 mio. kr. årligt. |
Sporbarhed. Det lyder umiddelbart ikke videre interessant, men i netop dette begreb ligger en af møbelbranchens største udfordringer – og muligvis største bæredygtige gevinster – gemt. For når det kommer til stykket, er det i virkeligheden de færreste, der med det blotte øje kan spotte et bæredygtigt stykke læder fremfor et, der er produceret under dårlige arbejdsforhold, eller som indeholder farlig kemi. Så hvordan ved man, om et produkt er bæredygtigt? I ugens podcastepisode skal vi møde Scan-Hide, som har løst sporbarhedsudfordringen.
Forbrugerne efterspørger gennemsigtighed. De vil være sikre på, at det produkt, de står med i hånden, er bæredygtigt – og hvordan kan de, og ikke mindst de mange led i værdikæden, vide sig sikre på materialernes forhistorie?
- Udfordringen er, at det næsten er umuligt, for forbrugeren - og faktisk også producenten – at se forskel på forskellige materialer. En stol består ofte både flere delkomponenter fx af træ, metal og læder. Her er det faktisk umuligt at genkende en bæredygtigt stykke træ eller læder fremfor et, der er lavet under kummerlige arbejdsforhold, transporteret mange tusinde kilometer eller som indeholder farlig kemi. Det ville sporbarhed kunne løse. Her har Scan-Hide knækket koden, fortæller Steffen Max Høgh, der står bag podcasten Bæredygtig Business.
Du kan lytte til podcasten direkte her på siden, eller finde den i iTunes, på Spotify eller hvor du ellers henter dine podcasts.
Penge i sporbarhed
Udfordringen med dokumentation har inspireret Scan-Hide til at opfinde en måde, at mærke deres produkter på, så de kan spores igennem hele processen; fra koen på marken til færdigt læder.
Bæredygtig Business – Bæredygtige møbler i fokus I podcasten Bæredygtig Business sætter CSR-direktør i Holmris B8, Steffen Max Høgh, fokus på de danske virksomheder, der har gjort en rentabel forretning ud af den bæredygtige dagsorden. I denne specialsæson, som vi bringer her på Wood Supply, kommer møbelbranchen under luppen; for hvad vil det egentligt sige at producere bæredygtige møbler? Gennem syv episoder besøger Steffen Max Høgh syv danske møbelvirksomheder, der hver især repræsenterer et aspekt af, hvordan bæredygtighed i møbelindustrien kan se ud. |
Scan-Hide er global markedsledende virksomhed inden for forædling af kreaturhuder. De er ejet af slagterigiganten Danish Crown, og skaber på den måde maksimal ressourceudnyttelse af kreaturer, der er færdige i værdikæden i kød- eller mælkeindustrien. Her udnytter de biproduktet til at lave læder af højeste kvalitet. De får kreaturhuder ind fra flere europæiske lande, og det har krævet udviklingen af et redskab, som kunne skabe overblik over hudernes behandling rundt hos de forskellige mellemled.
- Det vanskelige omkring sporbarhed er, at der ikke er en universel løsning, metoden skal næsten laves for hvert enkelt produkt. Her møder vi Scan-Hide, der ligesom den anerkendte FSC-certificering, har formået at skabe gennemsigtighed over materialernes vej, så krav og ansvarlighed overholdes, helt til man står med slutproduktet i hænderne. Ud fra deres eksempler kan vi se, at der penge i at opfinde solide metoder eller arbejdsredskaber, der kan sikre dokumentation for materialers rejse gennem værdikæden, forklarer Steffen Max Høgh.
Artiklen er en del af temaet Podcast.