Fredericia passer på regnskoven
Om få dage kan borgerne og turisterne i Fredericia nyde en dukkert ved det nyrenoverede Østerstrand. Det er et projekt til godt 3 mio. kr., som omfatter en splinterny servicebygning og en stor træterrasse, hvor der er anvendt tropisk regnskovstræ fra hjertet af Amazonas-junglen i Brasilien. Men ingen behøver at have dårlig samvittighed af den grund – tværtimod. Træet er nemlig FSC Certificeret, hvilket betyder at det stammer fra bæredygtig skovdrift.
Flere træsorter i samspil
For at skaffe nok træ, var Fredericia Kommune nødt til at vælge 3 forskellige træsorter, der dog alle ligner hinanden så meget, at det er svært at kende forskel på dem. Et godt samarbejde med tømmermester Eigil Rasmussen muliggjorde uden de store vanskeligheder sammensætningen af flere træsorter.
- Det er rigtigt, at vi ikke altid kan levere store mængder træ med kort varsel, men får vi ordren i god tid, kan vi som regel få de rigtige mængder direkte fra Brasilien i løbet af nogle måneder, oplyser administrerende direktør Michael Augustinussen fra ”Danwo A/S – Johan Olsen”, som er leverandør af træet.
Ros fra miljøbevægelsen
I miljøbevægelsen er man begejstret for Fredericias indsats. Miljøorganisationen Nepenthes har netop offentliggjort en rapport, der belyser kommunernes indkøb af tropisk træ til havnebyggerier.
Her udmærker Fredericia Kommune sig ved at være blandt de ganske få kommuner, der har valgt at købe tropisk træ med FSC mærket.
- Vi vil gerne sende en stor ros til Fredericia Kommune. Vores arbejde viser, at mange kommuner har rigtigt langt igen. Derfor er vi meget glade for kommuner, der vælger at lægge sig i front, og viser at det kan lade sig gøre, at indkøbe tropisk træ der er garanteret lovligt og bæredygtigt. Det konstaterer Lone L. Laursen, der er næstformand for Nepenthes.
Om FSC
At træet er FSC certificeret betyder at der er taget hensyn til naturen og miljøet i skoven. I de tropiske regnskove fældes der 5-6 træer pr hektar, og så får området lov at ligge i fred i de næste 25 år. Samlet set er en del af skoven totalt fredet for motorsaven – i dette tilfælde 20-25 %. Derfor er der stadig plads til det unikke dyre- og planteliv, som regnskoven gemmer på, samtidig med at man kan udnytte nogle af de værdifulde ressourcer på en ordentlig måde. Dermed vil der både være regnskov til de kommende generationer, og værdifuldt tømmer til byggeri, havemøbler, gulve osv.
Også de sociale forhold er på plads. Der er bl.a. sikkerhedsudstyr til skovarbejderne, ordentlig mad og en løn, der ligger over minimumslønnen.
Sidste år forsvandt der alene i Brasilien 26.000 kvadratkilometer regnskov – det svarer til mere end halvdelen af Danmarks areal.
Kilde: Pressemeddelelse fra Fredericia Kommune d. 5. juli 2005.