Røntgen skal sikre dansk møbelproduktion
Møbelindustrien vil udvikle ny teknologi, der finder fejlene i træet for at mindske spild. Forskningen bliver medfinansieret af Højteknologifonden med 13 mio. kr.
En højteknologisk forskning skal sikre træ uden fejl, mindske spildet og reducere omkostningerne for dansk møbelproduktion. Løsningen er røntgen, som kan se fejlene, og en avanceret billedanalyse, der viser, hvordan udnyttelsen af træet sker mest optimalt.
Basis for at løfte dansk møbelindustri
Det nye forskningsprojekt skal opsamle data om opskæring af træ og udvikle automatiserede løsninger til savværkerne. Projektet samler forskere fra eScience Centret på Københavns Universitet med møbelproducenten Carl Hansen & Søn på Fyn og PA Savværk i Faaborg. Virksomhederne InnospeXion i Hvalsø og 24a i Hobro bidrager med viden om røntgenanalyse og automationsløsninger.
Ideen til det ambitiøse projekt udspringer fra ny røntgenteknologi som InnospeXion ApS har udviklet gennem de seneste 5 år. Ejerleder Jørgen Rheinlænder uddyber:
- Vi har bevist, at vi mestrer en teknik, der er unik på verdensplan. At kunne anvende den til online udskæring af træ, der er en truet ressource, er en udfordring med et kæmpe potentiale. Der er basis for at løfte den markante position dansk møbelproduktion har oparbejdet gennem stolte håndværksmæssige traditioner og i et tæt samspil med dansk skovindustri.
Kan reducere spild med 15-20 procent
Forskningsprojektet skal skabe et værktøj til at tolke og oversætte røntgenbillederne af træet, så der om tre år står et kørende anlæg, som kan scanne træet og optimere opskæringen automatisk.
En teknologisk færdig løsning retter sig mod et årligt marked på omkring 500 mio. kr. Dertil kommer besparelser på anvendelsen af den kostbare og knappe ressource, som råtræet er.
- I dag må vi kassere 150 år gamle træer, fordi der viser sig skjulte fejl. Det er da ærgerligt. Med en teknologi, der afslører fejlene allerede på savværket, kan vi reducere vores spild med 15-20 procent. Det øger vores konkurrencedygtighed i forhold til lande, hvor timelønnen er meget lavere – og betyder, at vi kan beholde arbejdspladser i møbelhåndværket i Danmark, siger Udviklingschef Jesper Brunn fra Carl Hansen & Søn.
Projektet har en varighed på tre år og er døbt “Self-adaptive cutting of wood for furniture production based on on-line low-E X-ray characterization: TREEDFURNITURE”. Højteknologifonden bidrager med 13 mio. kr. ud af et samlet budget på 23,2 mio. kr.