23948sdkhjf

Danske byggecentre ser ind i en uklar krystalkugle

Da coronaen for alvor ramte, og store dele af landet blev lukket ned i marts, var det fremfor alt usikkerhed, der prægede billedet for landets trælastdirektører. I dag kan branchen se tilbage på seks måneder med voldsom vækst, men når blikket rettes frem, og forventningerne til fremtiden skal gøres op, er usikkerhed igen blevet et nøgleord.

- Det er jo svært at sige, om vi er på bagkant eller på vej ind i en ny runde, lyder det fra Henrik Clausen, adm. direktør i Davidsens Tømmerhandel, med henvisning til den opblussen af smittetal, der har vist sig den seneste tid.

Også hos Bygma følges udviklingen i smittetallet med en vis bekymring.

- Får vi en opblussen, er det meget svært at spå om, hvad det kommer til at betyde; også for investeringslysten og dermed for de store byggerier, lyder det fra Klaus Hadsbjerg.

En ny smittebølge kan også få indflydelse på salget til private, lyder vurderingen fra Jem & Fix.

- Hvis folk ikke får lov til at rejse, så kan det betyde flere projekter. Der er også blevet solgt en hel del sommerhus under coronaen, og der kan også være behov for en del renovering, vurderer adm. direktør Claus Petersen.

Forsigtige budgetter
Der er således ualmindeligt mange usikkerheder at tage højde for, når næste års budgetter skal lægges.

- Vi er i gang med at budgettere for næste år, og det har aldrig været så stor en udfordring som nu, fortæller Claus Petersen, og peger på, at man i den forbindelse kan vælge både en meget negativ og en meget positiv tilgang til året.

- Sandheden kan meget vel ende et sted midt imellem, og det prøver vi at tage højde for, forklarer han.

Også hos Davidsen har man valgt det, Henrik Clausen beskriver som "forsigtig optimisme".

- Erhvervsmarkedet ser stadig gunstigt ud, og en del af de politiske tiltag (som det suspenderede anlægsloft, red.) vil kunne mærkes ind i næste år, mens privatforbruget nok i høj grad vil afhænge af, hvordan pandemien udvikler sig, vurderer han.

Hos Bygma gør man sig heller ikke forhåbninger om, at træerne vokser ind i himlen.

- Vi tror, at vi kommer til at mærke en effekt på et tidspunkt, men det er ikke til at spå om, hvornår den bagkant træder ind. I første halvår af 2021 forventer vi et fornuftigt niveau, men i andet halvår kan vi godt være bekymrede for en nedgang i aktiviteten, fortæller Klaus Hadsbjerg, der dog understreger, man for Bygmas vedkommende ikke forventer, at aktiviteten falder til et niveau, der kræver, at kapaciteten nedjusteres.

- Jeg tror ikke, vi ser ind i et fald på 10-15 procent, men jeg tror heller ikke, at vi kan forvente, at 2021 bliver et år med vækst ovenpå væksten, slår Bygma-direktøren fast.

Læs mere fra brancheanalysen:
Festen sat på pause i danske byggecentre
Byggecentrene red med på coronaens første bølge

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125