23948sdkhjf

Boligsegment redder året for kontorleverandør

Hos vestjyske Fumac har fokus traditionelt været på kontormøbler, men for fire år siden valgte man med en udvidelse til boligsegmentet at give forretningen et ekstra ben at stå på. Et ben, der det seneste halve år har været med til at holde forretningen såvel som humøret oppe i Vinderup.

– Det har helt klart været en styrke for os, og vi har kunnet mærke, at folk har været hjemme og har villet forkæle sig selv med nye møbler til stuen, nu hvor udenlandsrejsen er blevet aflyst, lyder det fra adm. direktør Per Susgaard, ifølge hvem boligmøblerne i dag udgør en ”ikke uvæsentlig procentandel af forretningen”. Han understreger dog samtidig, at kontormøbler er og bliver det klart vigtigste forretningsområde.   

Ikke desto mindre har den ikke uvæsentlige procentandel gjort sit til, at Fumac kom ud af regnskabsåret 2019/20 med en bruttofortjeneste på 16,9 mio. kr. og et resultat før skat på 3,6 mio. kr. Selvom det ikke kunne matche foregående års resultat på 6 mio. kr., er der tilfredshed i det vestjyske. Coronaen trak nemlig dybe spor i årets sidste måneder.

Stille telefoner

–  Da Mette (Frederiksen, red.) lukkede ned, mærkede vi en øjeblikkelig nedgang i ordreindgangen, fortæller Per Susgaard og fortsætter:

– Telefonerne var helt stille og ordrebogen tom fra den ene dag til den anden. Ingen virksomheder ønsker at investere i erhvervsmøbler, når ens egen virksomheds fremtid er usikker. Det handler også om signalværdier – hvis man selv har måttet afskedige medarbejdere, går man ikke ud og investerer i nye møbler. Så kan de gamle godt bruges, vurderer han.

Trods de tavse telefoner har det ikke været nødvendigt for virksomheden at benytte sig af statens hjælpepakker.

– Vi har oplevet en stor fleksibilitet og loyalitet fra vores dygtige og uundværlige medarbejderes side, da vi en overgang måtte tilpasse kapaciteten til det aktuelle aktivitetsniveau, fortæller Per Susgaard.

Konkret betød coronaen, at produktionen gik på fordeling, mens funktionærerne frivilligt gik ned i løn og tid i en periode. Nu er man imidlertid tilbage i fuldt gear og står igen lige fast på begge ben.

–  Vi har haft en rigtig flot ordreindgang de sidste par måneder på både kontor og bolig, så status i dag er, at vi har rigtig, rigtig travlt og med en ordrebeholdning der er væsentligt større end sidste år på samme tidspunkt, fortæller direktøren.

Eksportfremstød på hold

Mens tilbagegangen hos Fumac altså dels kan tilskrives corona, har den faldende norske krone også sat sine spor.

–  Norge er stadig vores største eksportmarked, men kursen har været faldende allerede før corona, og så dykkede den yderligere med omtrent ti procent. Lige for tiden går det lidt op og ned, men der er ingen tvivl om, den er relativt volatil, og det skaber selvfølgelig en usikkerhed, forklarer direktøren, der dog er overbevist om, at Norge også i fremtiden vil være et stærkt marked for Fumac.

Det seneste år er der blevet sat ekstra ind på eksporten, og særligt de øvrige nordiske lande samt Benelux er fokusområder, om end man her har måttet sætte ambitionerne en smule på hold for nuværende.

– Vi håber selvfølgelig at kunne vækste mere i Benelux, men vi må også se i øjnene, at fysiske møder stort set er umulige i den her tid. Det giver selvfølgelig anledning til en vis bekymring, men lige nu ser det i det store og hele godt ud hos os, slår Per Susgaard fast.

Fumac A/S
mio. kr. 2019/20 2018/19
Bruttofortjeneste 16,9 19,0
Resultat af ordinær primær drift 4,4 6,3
Resultat før skat 3,6 5,2
Årets resultat 3,2 6,1
Balancesum 75,6 85,0
Egenkapital 33,3 30,1
Gns. antal ansatte 85 93
Regnskabsåret blev afsluttet 30. juni 2020.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.475