23948sdkhjf

Fra skov til varmeværk: Södra skærer mellemmanden fra

Södra Danmark har i flere år solgt flis til de danske fjernvarmeværker – både store som små.

Rent faktisk afstætter Södra mere end 100.000 tons flis til de danske varmeværker om året. 

Størstedelen af flisen er hentet i Baltikum, mens en lille del er danskbaseret biomasse.

Nu skruer selskabet midlertid op for en satsning på dansk biomasse. 

Indtil i dag har Södra nemlig kun solgt dansk flis, som selskabet selv har købt hos en dansk leverandør. Den ordning laves der nu om på.

Selskabet skrotter nemlig mellemleddet og går direkte til de danske skovejere 

- Vi har i flere år arbejdet med at udvikle den del af forretningenm hvor vi opkøber stammer og grene og afsætter flisen til kraftvarmeværkerne. Nu favner vi bredere og henvender os til skov- og lystejendomme på Sjælland, som fremover vil kunne tjene penge på at sælge deres biomasse direkte til os, siger Anders Gøricke, Markedschef hos Södra. 

Kort og godt betyder det, at Södra nu kan afsætte lokalt produceret dansk biomasse direkte fra skoven til fjernvarmeværket – og altså slippe for mellemleddet. 

I første omgang henvender Södra sig til de sjællandske skov-ejere, men det er selvfølgelig på sigt meningen at også de fynske og jyske skovejere skal få muligheden for at sælge biomasse direkte til Södra. 

I forbindelse med det nye forretningsområde går Södra også et spadestik dybere. 

- Vi tilbyder skovejerne, at vi også kan stå for udtydning af større arealer, fjerner læhegn, og rydder områder i processen, fortæller Anders Gøricke, og tilføjer: 

- Og så kan kunderne være forsikrede om at der er tale om bæredygtig biomasse. Vi har certificering på det hele. 

Fra Sverige til Danmark

Selvom Södra nu går i gang med at høste biomasse i Danmark, så stopper importen af biomasse fra Baltikum ikke. 

-  Vi fortsætter importen. Der er nogle steder hvor geografien ikke med os, hvor det giver mest mening, at flisen ankommer af søvejen, fortæller Anders Gøricke, der har en plan om også at importere noget helt andet. 

Nemlig et koncept, der er ret udbredt i Sverige. 

- I Sverige blander de biobrændsler. Mange værker blander mange forkskellige biobrændsler og på den måde får man en meget lavere gennemsnitspris, end den man betaler for ren flis. Men der er vi ikke endnu. Det er en lang, alng rejse, siger han. 

Undgå a1-træ

Når Södra går i gang med at udfordre flismarkedet i Danmark er det selvfølgelig for at tjene penge og sikre at de danske varmeværker har adgang til bæredygtig og danskproduceret biomasse. 

Men det er også for at undgå brugen af a1-træ, såkaldt palleflis. Altså den flis, der kommer ind på genbrugsstationer og som ikke er defineres som biomasse. 

- Selvom kommunen kan give lov til, at flisen kan bruges på varmeværkerne, så kan Skat komme og kræve afgift på det. Det er der mange varmeværker, der ikke har styr på og så kan det jo ende med at koste mange penge, siger Anders Gøricke og tilføjer: 

- Og så er den jo heller ikke certificeret efter de danske standarder.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094