23948sdkhjf

Branchedirektør: Vi kan lade endnu mere skov stå urørt

Brancheforeningen Træ- og Møbelindustrien, TMI, bakker op om regeringens ambitioner om at udlægge mere skov som urørt.

– Faktisk kunne vi godt forestille os, at ambitionerne kunne være endnu højere, lyder det fra branchedirektør Hanne Sundin, der dog understreger en essentiel forudsætning herfor.

– Det kræver, at vi samarbejder, og i TMI vil vi meget gerne være med til at anvise, hvordan vi kan få plads til både biodiversitet og skovbrug, forklarer hun.

Klimahensyn eller biodiversitet

Derfor håber Hanne Sundin, at regeringen i forbindelse med de igangværende finanslovsforhandlinger, hvor spørgsmålet om urørt skov behandles, vil åbne op for samarbejde med branchens aktører, så problemstillingen kan blive belyst fra flere sider.

– Sagen er jo også den, at regeringen har et klart mål om et bedre klima og en reduktion af CO2-udledningen, og her ved vi, at en øget brug af træ i byggeriet kan medvirke til at nå det mål, forklarer hun og peger på, at beslutningen således ikke alene risikerer at få betydning for de erhverv, der er afhængige af træ som råmateriale.

– Der er enkelte virksomheder, for hvem det her er et spørgsmål om overlevelse og arbejdspladser, men for hovedparten vil det betyde, at man i stedet kommer til at hente træet i udlandet, og i et klimaperspektiv er det rigtig uklogt, siger Hane Sundin, der ikke alene tænker på den transportrelaterede klimabelastning.

– Ser man på det politisk, betyder det også, at træ, der er groet et andet sted end Danmark, ikke tæller med i CO2-regnskabet herhjemme, og derfor ikke vil kunne betragtes som en del af den danske reduktion, lyder det.

Husk de private skove

Vender vi tilbage til branchedirektørens indledende og måske lidt overraskende påstand om, at regeringen i virkeligheden kan udlægge mere urørt skov, end der i første omgang er lagt op til, skal svaret ifølge Hanne Sundin findes i en øget inddragelse af landets private skove.

– Mange af vores medlemmer sourcer primært certificeret træ, og der er nogle, der slet ikke vil have andet. Hvis vi derfor kigger på, hvordan vi kan få certificeret flere af de private skove, så vil der ad den vej også blive skabt mere urørt skov, fordi det er et krav i forbindelse med certificeringen, forklarer hun.

Derfor maner Hanne Sundin først og fremmest til besindelse og et bredere perspektiv, når en aftale i sidste ende skal landes.

– Det bekymrende lige nu og her er, hvis man laver en straksimplementering, hvor man meget hurtigt lægger store skovområder ud som urørt, og at man dermed fjerner store mængder certificeret træ, som der i øjeblikket ikke er andre til at levere, forklarer hun og understreger igen, at TMI langt fra er modstandere af mere urørt skov.

– Det lyder ubetinget rigtigt, og jeg kan godt forstå, man gerne vil have, at der sker noget nu og her. Men for os og for de erhverv, der lever af skoven, er det vigtigt, at der både er plads til urørt skov og til produktionsskov, som kan hjælpe os med CO2-reduktionen, slår hun fast. 

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1