23948sdkhjf

Svanemærkets cirkulære krav rykker udendørs

I januar meddelte Miljømærkning Danmark, at der i de opdaterede krav til svanemærkede møbler kommer fokus på cirkulær økonomi. Nu opdaterer organisationen også kravene til udemøbler, legeredskaber og parkudstyr, og også her er cirkulariteten kommet i højsædet.

Udbuddet af svanemærkede udemøbler, legeredskaber og parkudstyr er i de seneste år vokset. Mens der i 2018 var 12 svanemærkede produkter, er der nu over 750 forskellige varianter med det officielle miljømærke på det nordiske marked – en udvikling, man glæder sig over hos Miljømærkning Danmark.

– Svanemærkets krav på dette område favner bredt – og rummer derfor et enormt potentiale. Kravene dækker både udemøbler til terrassen derhjemme, bænke og fitnessredskaber til kommunale parker og naturområder – og redskaber til offentlige legepladser, daginstitutioner eller til gårdmiljøet i boligforeninger. Det er derfor glædeligt, at udbuddet er vokset markant, da vi ved, at mange kommuner og boligforeninger netop prioriterer grønne indkøb højt, lyder det fra Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Mere recirkuleret metal

I udemøbler som for eksempel bænke, klatrestativer og fitnessredskaber står metaldelene traditionelt set for en stor del af klimabelastningen. Derfor er de nye krav yderligere skærpet, så kravene til andelen af recirkuleret metal er endnu højere, eller det skal kunne dokumenteres, at metallet er fremstillet med lavere klimaaftryk.

I Svanemærkets nye krav tages der også højde for design, kemikalier og valg af råvarer.

Eksempelvis skal svanemærkede udemøbler være nemme at skille ad, så træ, plast og metal kan udsorteres og indgå i nye materialekredsløb. Samtidig skal møbeldele af plast eller metal have en høj andel af recirkuleret materiale. Fos eksempel skal 75 pct. af alt stål og aluminium være recirkuleret (i udemøbler, som består af forholdsvist meget metal) eller stamme fra produktion med lavere klimaftryk.

God kvalitet og lang brugstid

Udemøbler og redskaber til legepladser eller parker skal kunne tåle al slags vejr og skal kunne holde til hård brug. Det anvendte træ skal derfor opfylde strenge krav til holdbarhed, som er en vigtig forudsætning for lang levetid. Samtidig har de enkelte dele i svanemærkede udemøbler en garantiperiode på 10-20 år.

Virksomheder, der ønsker at høre mere om Svanemærkets nye kriterier, og hvordan man får certificeret udemøbler, legeredskaber og parkudstyr, har mulighed for at deltage i et webinar den 5. maj 2021.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081