23948sdkhjf

Danske familier i designstrid: Hvem tegnede Muslingestolen?

To danske familier er endt i en strid om rettighederne til Muslingestolen, der de seneste ti år har været et stykke ganske eftertragtet dansk design.

Det skriver Politiken.

På stridens ene side finder vi Sofie Arctander, barnebarn til arkitekt Philip Arctander. Hun fik rettighederne til designet, efter auktionshuset Bruun Rasmussen i 2013 fastslog, at stolen blev tegnet af den danske arkitekt tilbage i 1944.

I samarbejde med Paustian relancerede Sofie Arctander i 2016 Muslingestolen under navnet The Arctander Chair, og i dag er kollektionen udvidet med en sofa, et sofabord og en skammel, der angiveligt også er tegnet af rettighedshaverens bedstefar. 

På den anden side af striden står Johna Møhring-Andersen, datter af møbelpolstrer, møbeldesigner og møbelproducent Arnold Madsen. Hun undrede sig såre, da hun i begyndelsen af 2020 lagde vejen forbi Paustians butik i københavnske Nordhavn.

– Jeg er vokset op med møbler, som min far har lavet rigtig mange af, og Muslingestolen var en af dem. Den stol har været i mit hjem, så længe jeg kan huske, og vi har altid vidst, at det var min far, der havde designet den. Når jeg læser, hvad forskellige mennesker i dag skriver af rosende ord om Muslingestolen, så bliver jeg pokker tage mig rigtig stolt af min far. Og det hører ikke hjemme nogen steder, at Philip Arctander får æren for min fars arbejde. Jeg synes, at det er langt ude, og mit mål er at få min fars navn på den stol, fortæller Johna Møhring Andersen til Politiken

Hos Paustian vælger man at læne sig op af Bruun Rasmussens konklusion og altså fortsætte samarbejdet om den relancerede stol. Tilbage hos auktionshuset er man imidlertid også blevet opmærksom på tvisten mellem efterkommerne, og har derfor besluttet, at det ikke kommer flere oprindelige Muslingestole på auktion. Samtidig har Bruun Rasmussen indledt endnu en undersøgelse af stolens herkomst.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.068