Med prisvinder på eventyr i Tanzania
Mette Vestergaard vandt i efteråret FSC Design Award. Hun er nu i Tanzania for at realisere sit vinderprojekt på et lokalt værksted. Følg hendes oplevelser her på Wood Supply.
Vinderen af FSC Design Award 2011, Mette Vestergaard, er ankommet til Tanzania. På billedet ses lokale børn på Mpingo-stammer fra Kilwa-området . (Foto: WWF).
Hun er nu taget på sin vinderrejse til Tanzania, hvor hun med egne øjne får at se, om en FSC-skov virkelig kan gøre en forskel for natur og mennesker. Samtidig har hun taget udfordringen op med at forsøge at forene danske designtraditioner med tanzanisk håndværk og formgivning.
I samarbejde med FSC Danmark vil vi her på Wood Supply i den kommende tid følge Mette og resten af FSC-delegationen fra sidelinjen. Det sker via en blog, som vi gengiver her på portalen.
Dag 1: Skovene i Tanzania
Tanzania er og har altid været plaget af illegal skovhugst. En undersøgelse fra 2007 viste, at 96 procent af alt træ, der bliver fældet i landet, er illegalt. Den ulovlige hugst lægger massivt pres på landets skove og betyder samtidig et tab i indtægter.
I knapt fem år har den danske WWF afdeling arbejdet sammen med WWF Tanzania og den lokale organisation Mpingo Concervation Development Initiative (MCDI) om at få FSC-certificeret kystskovene i Kilwa, som ligger i den sydlige del af Tanzania, hvilket i 2009 resulterede i Afrikas første FSC-certificerede landsbyskov.
FSC-landsbyskovene har fået Afrikas samlede areal af FSC-certificeret landsbyskov til at stige med 708 procent – fra 2.420 til 17.151 hektar. Det er godt nyt for skovene, som er et af verdens mest mangfoldige, men også truede økosystemer. Og for de fattige mennesker, der er dybt afhængige af skovenes naturressourcer til bygningsmaterialer, brænde, medicin og ikke mindst mad.
På sin rejse skal Mette Vestergaard blandt andet besøge FSC-skovprojektet i Kilwa og med egne øjne se, hvad det betyder, at en skov drives bæredygtigt.