Møbelproducent har fundet nye anvendelsesmuligheder for 95 procent af resterne
Cirkularitet og genanvendelse er for alvor kommet på dagsordenen, og de stigende materialepriser har med stor sandsynlighed fået mange af landets virksomheder til at gå deres affaldsstrømme efter i sømmene.
Hos kontormøbelleverandøren Kinnarps har man i en årrække fokuseret på genanvendelse, og i dag genanvender virksomheden efter egne beregninger hele 95,5 pct. af alle restmaterialer. Når produkt- og miljøchef Helle Blædel skal forklare, hvordan virksomheden har båret sig ad, er det dog et helt andet tal, hun begynder med.
– 80 pct. af et møbels klimapåvirkning skyldes materialet, så hvis vi skal skabe en langsigtet virkning, er vi nødt til at finde nye løsninger til brug af råstoffer og materialer, fortæller hun og fortsætter:
– Derfor har vi udviklet et materialekredsløb, hvor produkter kan genindvindes og omformes uden nye store tilskud af materialer og energi. Det kræver, at vi hele tiden har fokus på alle vores restmaterialer og spild fra alt det træ, metal og stof, vi bruger i produktionen.
Materialet bestemmer
Et godt eksempel på Kinnarps tilgang til bæredygtighed er taburetten Patch. Hos Kinnarps datterselskab Materia har udviklere siden 2016 arbejdet på projekter, som skal finde anvendelser for tekstilrester i nye produkter. Et af resultaterne er den unikke taburet Patch, der er fuldpolstret med tekstilrester fra Materias polstringsværksted.
– Taburetten fås i syv farveskalaer, og alle betrækkombinationerne er unikke, hvor farvekombinationen bestemmes af dagens tekstilrester. Kunden kan derfor ikke selv vælge mellem bestemte farver, men kun mellem farvegrupper. Det er dagens tekstilrester, der afgører, hvilke forskellige stoftyper og mønstre, der kan kombineres. Hver eneste taburet får altså sin helt egen unikke kombination af teksturer og nuancer inden for farveskalaen, forklarer Helle Blædel.
Et andet eksempel på genbrug af tekstilrester er akustikpaneler skabt af materialet Re:fill, der også indeholder affaldsplast.
– Som navnet siger er Re:fill skabt af vores egne tekstilrester blandet med fibre fra genbrugte PET flasker. Ud af dette stof- og flaskerestemateriale producerer vi blandt andet vores akustikpanel Oktav og skærmvægsserien Prim, der er skabt af op til 60 pct. genbrugsmaterialer, fortæller Helle Blædel.
Presser resten
Produktchefen understreger, at det i sagens natur ikke er alle rester, der kan blive til nye produkter, men også her søger Kinnarps andre anvendelsesmuligheder.
– Vi presser alt brændbart affald til brændselsbriketter, som så bruges til opvarmning af vores fabrikker og dele af lokalsamfundet. I vores produktionsenheder i Kinnarp og Skillingaryd har vi helt vedvarende opvarmning ved forbrænding af eget overskudstræ. Sammenlagt erstatter briketterne årligt 2.400 m3 olie, forklarer Helle Blædel.
For Kinnarps har det målrettede arbejde med at reducere affaldsstrømmen resulteret i, at virksomheden gennem de seneste fire år har formået at få langt hovedparten af restmaterialerne anvendt.
– Det er der naturligvis også sund fornuft og god økonomi i, men det viser også, hvordan man kan bruge cirkularitet i virkeligheden, og selvom vi ikke er i mål med 100 pct. cirkularitet, så synes jeg, at vi i møbelindustrien viser, at vi tager bæredygtighed alvorligt og arbejder for at gøre en forskel, slutter Helle Blædel.