23948sdkhjf

Inventar-startup gentænker køkkenet og lander trecifret millionordre

I en industrihal i Glostrup er hundredvis af køkkener gennem det seneste år blevet fremstillet og forkastet. Nu har Jarl Engelbrecht Vindnæs, Rasmus Taun og resten af holdet hos Stykka fået finpudset opskriften, og med en trecifret millionordre fra PensionDanmark er der sat streg under markedets appetit på inventar, der kan decimere driftsbudgetterne.

Stykka, der blev stiftet i 2019, er en art hybrid mellem softwareudvikler og inventarvirksomhed. Og setuppet med egenudviklet designsoftware koblet op på eksterne danske producenter har vist sig at være stærkt, når det kommer til at producere inventar med lang levetid og lavest muligt klimaaftryk.

For nyligt kunne virksomheden aflevere sidste rul af 800 nyindrettede studieboliger til PensionDanmark, og nu er Stykka altså klar til at udvide repertoiret og over de næste år sende tusindvis af det nyudviklede ”Loopkitchen” ud til selvsamme storkunde.

– På en måde var studieboligerne lidt et pilotprojekt for os, og det affødte diskussionen om, hvorfor der ikke rigtig findes cirkulære køkkener, fortæller Rasmus Taun, forretningsudvikler hos Stykka.

To år og 100 opdateringer

Og der er ikke langt fra tanke til handling, når ens forretningsmodel bygger på et designværktøj, der koblet til en CNC-fræser blandt andet kan ”printe” lynhurtige prototyper. Så i Glostrup gik Rasmus Taun og Stykka-stifter Jarl Engelbrecht Vindnæs i gang med at printe køkkener.

– Med et team af designere, der ret hurtigt kan sende produktionsfiler til grove prototyper til fremstilling inhouse, har vi muligheden for at prøve alting af i virkeligheden. Vi har lavet flere 100 opdateringer af det her køkken for virkelig at forfine det, forklarer stifteren.

Det kan lyde af meget, men nu var udgangspunktet også absolut ingenting, minder Rasmus Taun om.

– Ingen af os havde nogen erfaring med køkkener for to år siden overhovedet, så der har ikke været noget ”plejer”.Så er der ingen antagelser eller processer, vi ikke har været omkring og stillet spørgsmålstegn ved, hele tiden med det mål at gøre det smartere og mere bæredygtigt, forklarer han.

Således er emballage, beslag og alt derimellem blevet gentænkt, og resultatet er et køkken, hvor overflødigt materialeforbrug er elimineret, og som er designet til nemt at kunne samles, skilles ad, opdateres og desuden løftes op ad trappegange i etagebyggerier.

– Emballagen er genanvendelig og lavet, så den giver færre skader på kroppe og opgange, som Jarl Engelbrecht Vindnæs forklarer det.

Batter i storskala

Dermed sætter han ikke blot en tyk streg under påstanden om at gentænke alle elementer men også ord på Stykkas egentlige mission. At gøre mindre skade. Fast inventar er ingen lille post, når det kommer til det globale klimaregnskab, men det er ikke desto mindre den post, det 15 mand store team har sat sig for at vende fortegnet på.

– Vi er superopsatte på at skabe impact, når vi går på arbejde, og med det her projekt kan vi se, at vi kan gøre en reel forskel – vi har jo alle sammen et køkken, så det er virkelig et område, der har stor effekt, uddyber Jarl Engelbrecht Friis.

Derfor er det nye ben også et, holdet gerne ser vokse sig endog rigtig stort, og PensionDanmark er et godt eksempel på den type kunde, der står højt på balkortet. Over de næste tre-fire år skal Stykkas køkkener monteres i tusindvis af nybyggede boliger fra pensionskæmpen, der dermed giver virksomheden sin anden chance for at folde sig ud i storskala efter samarbejdet om de 800 studieboliger.

– Det er klart med de store kunder, vi kan gøre den største forskel med ét projekt, så vi starter primært med B2B, fortæller Rasmus Taun, og det er også den type kunder, man hos Stykka mener at kunne tilbyde en af de største gevinster.

– Hvis man drifter hundredvis af lejligheder, så er det ikke sjældent, der lige kommer en vandskade. Så står man typisk med et relativt billigt køkken, hvor mdf-pladerne er boltet sammen, og skal de skiftes, skal man også lige have bordpladen af. Tit ender man med at skifte hele køkkenet, selvom det egentlig ikke er nødvendigt, forklarer forretningsudvikleren.

Håbet er, at Stykka med tiden kan dæmme op for endnu flere unødvendige køkkenudskiftninger verden over.

– Hvis vi skal skade planeten mindre, skal det her laves i kæmpe skala, så vi har aggressive vækstplaner og vil gerne have konceptet ud til så mange som muligt. Og kan vi finde lige så visionære bygherrer i udlandet, ser vi en rigtig god mulighed for international skalering, fastslår Jarl Engelbrecht Vindnæs.

Læs også: Inventarvirksomhed lander millioninvestering fra "den perfekte kunde" - nu vil de åbne hjerneskallen

Stykkas snedkerplatform

Stykka, der betegner sig selv som en techstartup, har udviklet en platform, som binder design- og produktionsleddet tættere sammen i en digitaliseret proces.

Designværktøjet giver øjeblikkelig respons på input, så der konstant i designprocessen kan optimeres med hensyn til produktion, omkostninger og materialeudnyttelse. Når designet er færdigt, trykkes der ganske enkelt ”print”, og herefter bliver produktet ”spyttet ud” på en af de fire jyske fabrikker, der i dag er tilknyttet platformen.

Alle Stykkas produkter kommer med en qr-kode og en såkaldt digital tvilling. Det betyder, at hvis et produkt eller dele af det – eksempelvis en låge eller skuffe – bliver beskadiget, kan en ny del hurtigt ”genprintes”. Derved sikres møblets levetid, da det aldrig går ud af produktion. Stykka arbejder desuden med en pantordning for at sikre, materialerne kommer tilbage i loopet.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.5