23948sdkhjf

Ny brancheundersøgelse: Tæt på halvdelen må afvise nye kunder

Situationen i Ukraine har forværret en i forvejen uholdbar situation. Sådan lyder meldingen nu fra brancheforeningen Træ- og Møbelindustrien, TMI, der har foretaget en undersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af foreningens medlemmer.

Rundspørgen viser, at 73 pct. af de virksomheder, der har svaret, har haft problemer med at indkøbe træ til deres produktion de seneste 12 måneder, mens 45 pct. allerede har måttet sige nej til nye ordrer og kunder grundet træmanglen. Allerede nu kan 63 pct. af virksomhederne se, at de får indkøbsproblemer inden for de næste 3-12 måneder, og 45 pct. forventer at sige nej til kunder og ordrer i nærmeste fremtid.

– Vi står med en kæmpe udfordring. Virksomhederne kan ikke levere på efterspørgslen, og de kigger potentielt ind i faldende indtjening, omsætning og fyringer af medarbejdere. Savværkerne kan ikke levere træ til bygninger og boliger, og den anerkendte danske møbelindustri får sværere ved at producere de danske møbelklassikere, siger Lærke Flader, branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien.

TMI peger på, at situationen også rammer på forbrugerniveau, hvor man mærker prisstigninger og længere leveringstider. Ifølge undersøgelsen har 95 pct. af de adspurgte virksomheder allerede hævet priserne.

– Konsekvensen er, at danskerne ikke kan få klimavenlige træprodukter og -møbler. Og jeg er nervøs for, at vi kigger ind i en langvarig krise, da verdensmarkedet for bæredygtigt træ er under et massivt pres. Samtidig producerer vi selv i Danmark alt for lidt træ til at dække behovet, siger Lærke Flader.

I 2019 producerede Danmark ifølge TMI kun nok gavntræ til at dække 17 pct. af det danske forbrug.

Kører mod en kant

En af de virksomheder, der oplever forsyningskrisen på nært hold, er Albero Møbelfabrik, der producerer møbler af krydsfinér. Fabrikken fra Ejby på Fyn importerede førhen stort set hele sit forbrug af birkefinér fra Rusland, men efter krigen i Ukraine og handelssanktionerne mod Rusland er der lukket for leverancerne.

– Vi har fornemmelsen af at køre mod en kant, hvor alle lagre for birkefinér er tømt. Vi køber for tiden alt den birkefinér, vi kan få fat i fra europæiske lande, men vi har den udfordring, at det både er af dårligere kvalitet og betydelig dyrere, fordi udbuddet er faldet markant, siger Jesper Falkesgaard, administrerende direktør på Albero Møbelfabrik.

På møbelfabrikken eksperimenterer de med at skifte til andre træarter, men Alberos særkende og design læner sig i høj grad op ad det helt lyse birkefinér, som stammer fra de kolde egne i Sibirien.

– Konsekvenserne på længere sigt kan blive, at vi må lægge produktionen helt om. Eller at vi må skalere ned og fortsætte som et halvt Albero. Allerede nu gennemgås alle nye projekter kritisk, for vi skal være sikre på både pris og forsyning, når vi siger ja til et nyt projekt, siger Jesper Falkesgaard.

Nøgletal fra undersøgelsen

• 73% af medlemsvirksomhederne har haft problemer med at kunne indkøbe træ til deres produktion de seneste 12 måneder (i meget høj grad, i høj grad og i nogen grad).

• 45% af medlemsvirksomhederne har måttet sige nej til nye ordrer og kunder pga. træmangel i de seneste 12 måneder

• Allerede nu forventer 62% af medlemsvirksomhederne at få problemer med at kunne indkøbe træ til produktionen inden for de næste 12 måneder

• 45% af medlemsvirksomhederne forventer, at de må sige nej til nye ordrer og kunder inden for de kommende 12 måneder pga. træmangel

• 95% af medlemsvirksomhederne har foretaget en prisstigning på deres produkter de seneste 12 måneder

Træ- og Møbelindustrien har lavet en rundspørge blandt medlemsvirksomhederne på baggrund af den nuværende forsyningskrise. Rundspørgen blev udført i maj 2022, og i alt har 22 medlemsvirksomheder, der udgør et repræsentativt udsnit af branchen, besvaret spørgsmålene.

TMI

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.067