I Varde har man knækket koden til fremtidens håndværkere
På landsplan giver de unges svigtende interesse for landets erhvervsskoler grund til bekymring. I 2022 faldt optaget på erhvervsuddannelserne dykket med 18 pct. sammenlignet med sidste år, hvilket svarer til 7.500 færre elever.
I Varde Kommune findes dog en lokal udvikling, der kan dulme det værste sortsyn på vegne af håndværksbranchen.
Det resultat, vi har fået ved at dedikere to fuldtidsstillinger til denne indsats, betaler sig mange gange tilbage. Mads Sørensen, Varde Kommunes borgmester fra Venstre
Tilbage i 2016 ansatte den vestjyske kommune en erhvervsplaymaker, og siden er en erhvervsguide kommet til. Resultatet er til at tage og føle på. På blot 6 år er antallet af unge, der vælger en en erhvervsuddannelse, steget fra 16,8 pct. til over 30 pct. i kommunen.
- Det resultat, vi har fået ved at dedikere to fuldtidsstillinger til denne indsats, betaler sig mange gange tilbage. For det første får vi hjulpet flere unge mennesker i arbejde eller uddannelse, og for det andet er vi med til at sikre, at vores lokale virksomheder også i fremtiden kan finde medarbejdere med de rette kvalifikationer i nærområdet, udtaler Venstre-borgmesteren Mads Sørensen i en pressemeddelelse.
Erhvervsplaymaker har udvidet folkeskolernes udsyn til virkeligheden
Vardes erhvervsplaymaker hedder Kasper Bech Pedersen. Hans hovedopgave er at skabe tæt kontakt mellem skoler og virksomheder. Det er han siden 2016 lykkedes så godt med, at folkeskoleklasserne i dag kan vælge mellem 130 tilbud inden for virksomhedsbesøg. Det fører til, at ca. 2000 elever hvert år oplever arbejdsgangen i en lokal virksomhed.
- Vi har lavet en platform, der gør det rigtigt nemt for lærerne i 7. til 10-klasserne at booke sig ind på en lang række forløb, jeg har udviklet sammen med virksomhederne. I de fleste tilfælde vil de udover læringen på selve besøgsdagen også tilbydes fagligt indhold i tiden op til, ligesom de sendes hjem med ting, de kan arbejde videre med i klasseværelset, fortæller han.
Kasper Bech Pedersen har selv en fortid som folkeskolelærer. Det ser han som en fordel, når det kommer til opgaven med at motivere folkeskolelærerne til at udnytte tilbuddene.
Det virker bare mere motiverende for de unge mennesker i folkeskoleklasserne, at de hører om glæderne ved faget og dagligdagen fra nogle, der er nemmere at spejle sig i Kasper Bech Pedersen, Erhvervsplaymaker i Varde Kommune
Derudover giver det også en udvidet forståelse for, hvad der virker hos eleverne. Et andet vigtigt aspekt i konceptet er, at virksomhederne opfordres til bruge deres lærlinge som blikfang, fortæller han.
- Det virker bare mere motiverende for de unge mennesker i folkeskoleklasserne, at de hører om glæderne ved faget og dagligdagen fra nogle, der er nemmere at spejle sig i.
Stor velvillighed fra erhvervslivet
Kasper Bech Pedersen er ansat i Provarde, der er kommunens erhvervsforening. Derfor har han også benene solidt plantet i det lokale erhvervsliv med et stort netværk.
Han fremhæver erhvervslivets store opbakning som en grundsten i kommunens succes med at fremme de unges interesse for erhvervsskolernes muligheder.
- Jeg bliver til stadighed overrasket over, hvor meget tid og ressourcer virksomhederne er indstillede på at putte ind det her. Der er jo ikke nogen økonomisk gevinst for dem. Kommunens genistreg har dog været, hvordan hele projektet blev lanceret på baggrund af en meget enig byrådsbeslutning foran 500 erhvervsfolk til Provardes nytårskur, fortæller han.
Vi forsøger meget aktivt at fremhæve de forskellige virksomheder på sociale medier, så de får en positiv reklame i lokalområdet Kasper Bech Pedersen, Erhvervsplaymaker i Varde Kommune
Derfor har projektet lige fra sin spæde begyndelse udviklet sig på skuldrene af et positivt indstillet erhvervsliv. Alle aftaler er landet fra møde til møde, men han har mødt en generel forståelse for, at det er i alles interesse, at der gøres en ekstra indsats for at sikre fremtidens arbejdskraft.
- Og derudover har vi et stort fokus på at skabe en synlighed for de velvillige virksomheder. Vi forsøger meget aktivt at fremhæve de forskellige virksomheder på sociale medier, så de får en positiv reklame i lokalområdet, siger han.
Erhvervsguiden har udvidet paletten af tiltag
Som erhvervsplaymaker har Kasper Bech Pedersen siden 2016 brugt sit arbejdsliv på at skabe et velfungerende samarbejde mellem kommunens skoler og virksomheder. Undervejs fandt man dog ud af, at der også var behov for en indsats, der i højere grad målrettes unge, der har brug for ekstra hjælp til at finde sin vej i livet.
- Jeg fik en del opkald fra både erhvervsledere og lærere, der fortalte om unge, der havde brug for kontakter til at få et praktikforløb eller et uddannelsesforløb, siger han.
En af de største styrker i Varde, er den tværfaglighed, vi møder problemstillingen med. Vores struktur lægger op til, at vi kan være lydhøre overfor virksomhederne, uddannelsesvejledere og skolelærere – og ikke mindst også de unge selv og deres forældre. Kasper Bech Pedersen, Erhvervsplaymaker i Varde Kommune
Det førte derfor til, at han fik en tæt samarbejdspartner i Anette Heard, der er erhvervsguide i Varde Kommune. Som et samlet team kan de skræddersy en pakkeløsning, der passer til den specifikke virksomheders ønsker. Den brede pallet af værktøjer sikrer, at man rammer bredest muligt i sin indsats for kommunens unge.
- En af de største styrker i Varde, er den tværfaglighed, vi møder problemstillingen med. Vores struktur lægger op til, at vi kan være lydhøre overfor virksomhederne, uddannelsesvejledere og skolelærere – og ikke mindst også de unge selv og deres forældre.