23948sdkhjf

Ny duo bag genrejst køkkenvirksomhed vil udnytte hinandens styrker

Hastig organisk vækst fulgt af brat opbremsning. Det er ifølge Ditlev Rahbek den korte forklaring på, at han i december måtte begære sin køkkenvirksomhed konkurs. Med en ny majoritetsindehaver i ryggen har han og Stillarknu fået en chance mere, og såvel medstifteren selv som den nye mand i ejerkredsen ser gevinster i det nye setup.

Stillark, der i 2018 blev stiftet under navnet Stilleben Architects, lykkedes i 2020 med at realisere sit første overskud, og året efter lød resultatet på lige knap en million før skat.

– Vi vækstede meget og fordoblede næsten hvert år, og under corona havde vi som de fleste andre i branchen supertravlt, fortæller Ditlev Rahbek.

Travlheden fortsatte ifølge direktøren frem til sidste sommer, og i juli var Stillark tæt på at slå salgsrekord, fortæller han. Sommerhumøret blev dog hurtigt spoleret af et marked, der slog om. 

– Ret pludseligt stoppede musikken, og selvom vi stadig havde mange henvendelser, oplevede vi en meget brat tilbageholdenhed. Det gik fra “hvor hurtigt kan I levere?” til “det lyder spændende, vi vender tilbage”, og det var ikke nogen blød overgang, siger Ditlev Rahbek.

Enighed om matchet

Wood Supply har sat Stillark-direktøren stævne over en teams-forbindelse en onsdag sidst i januar. Her er Ditlev Rahbek flankeret af sin nye forretningspartner Søren Overgaard, og det er ikke svært for den tre uger gamle duo at sætte ord på, hvorfor der er tale om et godt match.

– Det kan jeg meget nemt sige, lyder det derimod fra Rahbek, der fortsætter:

– Det, vi har arbejdet på i de tre-fire år, det er at være i markedet på en ny måde. Jeg har været meget bevidst om ikke at lade mig inspirere af køkkenbranchen men at kigge andre steder, og det har vi fået meget ud af, men den manglende brancheerfaring har også betydet, at vi nogle gange kom til kort, når det kom til driften og for eksempel hvad man kan forvente af priser – og nu har vi en, der ved, hvad det handler om, og hvordan man kan gøre.

Vi forsøgte at finde investorer, og vi var også forbi banken, men tiden løb hurtigt, og vi var ikke de eneste, der kæmpede i den periode, som var svær for mange, Ditlev Rahbek, stifter og direktør hos Stillark

Hvor stiftelsen af Stillark for Ditlev Rahbek var første favntag med køkkenbranchen, tæller Søren Overgaards køkkenkarriere blandt andet en direktørpost hos JKE, en overtagelse af Hanstholm Køkken og senest overtagelsen af svenske Smedstorp, som han er i gang med at udrulle på det danske marked. En køkkenvirksomhed som Stillark er Søren Overgaard dog ikke stødt på før.

– Jeg har fulgt Ditlevs virksomhed lige fra start, og jeg er ret imponeret over, at han på tre-fire år har etableret en markant omsætning. I branchen er vi vant til mange varianter og artikelnumre, men Stillark har med to køkkenmodeller og et sted mellem 17 og 27 konfigurationer skabt en omsætning på størrelse med en mindre butikskæde, og det er meget interessant, siger den nyslåede indehaver.

En falden humlebi

Søren Overgaard beskriver Stillark som humlebien, der ikke burde kunne flyve, men som altså kunne det alligevel. Da markedets vinde svigtede i sensommeren, svigtede opdrift og vinger imidlertid også, så hvordan endte små fire års fremgang med en egenbegæring om konkurs?

– Det, at vi vækstede så hurtigt organisk, betød også, at der ikke var nogen stor pengetank, og da lavkonjunkturen rammer os hårdt lige efter sommerferien, går det meget stærkt, siger Ditlev Rahbek.

Derfor stod det også hurtigt klart, at der måtte handles, og hos Stillark satte man jagten ind på investorer, mens der blev skruet ned for produktionen.

– Og der kunne vi egentlig ret hurtigt justere, fordi vi ikke selv havde produktion, siger direktøren, der til gengæld ikke havde held med investorjagten.

– Vi forsøgte at finde investorer, og vi var også forbi banken, men tiden løb hurtigt, og vi var ikke de eneste, der kæmpede i den periode, som var svær for mange, uddyber han.

Selvom Søren Overgaard havde fulgt Stillark med nysgerrighed siden starten, var det da heller ikke en interessant investeringsmulighed, han i slutningen af 2022 blev præsenteret for.

– De kontaktede os med henblik på at redde den gamle virksomhed, og vi havde et par møder men måtte takke nej til at indgå samarbejde. På det tidspunkt var løbet kørt, siger Overgaard i dag.

Kort proces

Anderledes attraktivt var det for den erfarne køkkenmand, da en kurator i midten af december tog hul på arbejdet med at få afsat konkursboet efter det oprindelige Stillark.

– Da vi fik muligheden for at byde på det, så vi en chance for at tilføre noget værdi til forretningen fremadrettet, fortæller Søren Overgaard, der altså i partnerskab med Ditlev Rahbek endte med at lægge højeste bud i en runde, hvor der ifølge kurator Jacob Smith var indbudt 25 mulige budgivere.

Bare otte dage efter begæringen om konkurs blev indgivet, kunne de ny partnere således afsløre, at Stillark ville leve videre i den ny konstruktion.

Hvordan kan man på så kort tid sikre sig, at det er en fornuftig forretning, man overtager?

– Man kan sige, at det på den ene side er et ret begrænset materiale, man får fra kurator, så det kan man hurtigt sætte sig ind i, og samtidig er der jo en del forpligtelser, man ikke behøver tage med, siger Søren Overgaard med henvisning til blandt andet gælden i det konkursramte selskab.

Og det var nødvendigt at handle hurtigt, understreger han.

– Der står jo en del kunder og afventer, hvad der sker, og ligger sådan et selskab øde hen i månedsvis, så er det ikke længere interessant for nogen, fastslår han.

En klar arbejdsdeling

Aktiverne fra det konkursramte selskab er nu samlet i et nyt Stillark, og ifølge Ditlev Rahbek bliver det ikke noget, kunderne forventes at mærke synderligt til.

– Jeg tror måske, vores leveringstider kan komme lidt ned, og måske vi også kan præsentere nogle optimerede priser, nu vi er blevet en del af et større indkøbs-setup og med Søren har fået en partner, der kender branchen og ved, hvad man kan forvente, siger han.

Og Søren Overgaard er klar til at byde ind med sine og Smedstorps styrker. I første omgang er en del af produktionen således rykket til fabrikken i Sverige, men præcis hvordan konstruktionen skal se ud på længere sigt, er endnu ikke fastlagt.

– Det vigtigste er at holde fast i det koncept, Ditlev og teamet har skabt – det skal vi ikke gå væk fra for at putte Stillark ind i nogle kasser på fabrikken i Sverige, men omvendt så ligger det selvfølgelig lige for, nu vi har en 8000 kvadratmeter stor fabrik med en høj grad af forædling, siger Søren Overgaard.

Der er således en del, der fortsat ikke er svar på, når det kommer til, hvordan Smedstorp og Stillark skal supplere hinanden fremover. At der er udsigt til et velfungerende ægteskab, er ingen af parterne imidlertid i tvivl om, og når det kommer til den fremtidige arbejdsdeling, er duoen også helt klar i spyttet.

– Det, Ditlev er meget dygtig og allerbedst til, er koncept, design og udvikling, og i stedet for at han kun skulle bruge lidt af sin tid på den del, kan han nu i langt højere grad koncentrere sig om at udvikle porteføljen, mens vi kommer med en masse erfaring med drift af køkkenvirksomheder, forklarer Søren Overgaard.

Efter han i månedsvis har jagtet investorer og revideret budgetter, glæder Stillark-stifteren sig også til igen at kunne dykke ned i den kreative del af virket.

– At drifte en køkkenvirksomhed er vanvittigt komplekst. Nu har jeg fået rum i mit hoved til igen at kunne koncentrere mig om porteføljen, og måske vi skal udvikle et tredje køkken eller nogle flere møbler. Målet er i hvert fald fortsat, at vi skal blive en international designvirksomhed, slår han fast.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.544