Findahls Møbelfabrik jagter omsætning
Eksport, produktudvikling og et nyt spændende partnerskab er blandt de tiltag, der skal løfte stoleproducenten ud af krisen. Og optimismen er stor på fabrikken, der er genrejst efter en omfattende brand i 2010.
Siden er 700 m² genopført, mens resten af den 3.400 m² store industriejendom er renoveret, så den i dag danner rammen om en højteknologisk produktion af træmøbler.
- Når det nu skulle være, og der samtidig ikke skete menneskelig tragedie, så siger vi tak til skæbnen. Det var svært dengang, men når jeg i dag ser tilbage på forløbet, er det overvejende positivt. Vi har haft et fantastisk samspil med forsikringsselskab, kommunen og lokalområdet, og det er lykkedes at redde 14 arbejdspladser. Efter genopbygningen har fået luft og overskuelighed i produktionen og står i dag med en god og strømlignet fabrik, fortæller Orla Findahl til Wood Supply.
Vi mangler 20 procent
Omkring årtusindskiftet producerede Findahls Møbelfabrik cirka 40.000 stole årligt. Så kom krisen, og kort inden branden var produktionen svundet ind til det halve. I dag ligger man omkring 15.000 stole, og i de seneste regnskabsår har fabrikken kæmpet hårdt for at få sorte tal på bundlinjen. Godt nok sluttede 2011/12 med et plus på 3,1 mio. kr. efter skat, men overskuddet kom kun i land takket være en ekstraordinær forsikringsindtægt på 4,5 mio. kr. fra branden.
- Der ligger en udfordring i at få tallene gjort positive. Vi mangler omsætning – omkring 20 procent – og lider stadig under nedturen tilbage i 2008. Men vi er på banen nu. Jeg tror faktisk, at tiden er med os, og at det bliver fornuftigt at producere danske møbler igen, siger Orla Findahl.
Møbeldirektøren har flere tiltag i støbeskeen. Blandt andet er det et mål, at Findahls som minimum skal præsentere to nyheder hvert år. Og så skal virksomheden til at kigge på eksport, som i dag er et nærmest ikke eksisterende forretningsområde på fabrikken i det vestjyske.
”Firkløveret”
Desuden har Orla Findahl store forventninger til partnerskabet ”Firkløveret”, hvor Findahls er gået sammen med Atom Furniture, Green Furniture og Kragelund Furniture om blandt andet messedeltagelse og fælles markedsføringsmateriale.
- Samarbejdet er blevet til på initiativ fra Atom Furniture, og det er kommet fint i gang. Kemien er god, og det er vigtigt, for historien viser, at lignende tiltag er slået fejl netop på dén konto. Men der er en rød tråd gennem det hele, og vi supplerer hinanden godt. Jeg tror på, at vi som branche kan få stor værdi af den slags partnerskaber, siger Orla Findahl.
De fire virksomheder har ansat en fælles sælger – Jørgen Kristiansen med en fortid i bl.a. Gangsø – men som udgangspunkt er der tale om et ganske uformelt samarbejde. ”Vi har ikke skrevet et eneste ord ned på papir”, som Orla Findahl udtrykker det. I regi af Firkløveret er det blandt andet blevet til en fælles produktbrochure, og i forrige uge deltog de fire møbelfabrikker med en fælles stand på Møbelmessen.dk i Vejle.
- Som stolefabrik er det lidt kedeligt at tage alene på messe. Det bliver straks mere interessant, når vi kan fremvise stole, borde, reoler skænke osv., der passer sammen. Det var en rigtig god og efter omstændighederne velbesøgt messe, fortæller Orla Findahl om oplevelserne i Vejle. Han afviser ikke, at Firkløveret med tiden kan finde på at kaste sig over større projekter som fælles produktudvikling eller eksportsamarbejde.
Fremtiden?
Orla Findahl har stået i spidsen for Findahls Møbelfabrik A/S siden 1980, og han er netop fyldt 60. Med andre ord varer det ikke længe, før pensionisttilværelsen kalder, og den erfarne møbelmand er da også for længst begyndt at lægge planer for virksomhedens fremtid.
- Jeg ser sådan på det, at jeg nu har fem år til at få gjort virksomheden så interessant, at der opstår interesse for at føre den videre. I første omgang går vi som minimum efter et nulresultat i indeværende regnskabsår. Herefter handler det om at bygge på stille og roligt, slutter han.