23948sdkhjf

Eksporten faldt med 5,3 procent i september

Dansk eksport står over for udfordringer, men er dog over forventning i 2012, lyder det fra Eksportrådet.
- Dagens eksporttal for september med et fald på 5,3 pct. er naturligvis ikke det, vi håbede på. Vi skal dog ikke stirre os blind på tal fra en enkelt måned, og størstedelen af faldet skyldes lavere indtægter fra olie, gas og elektricitet.

Det siger handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr i en kommentar til de seneste eksporttal. Hun påpeger, at Danmark, trods nedgangen i september, har haft en vækst i tredje kvartal på 2,7 pct., og at væksten i de første ni måneder af 2012 har været 4,6 pct.

- Det er faktisk over vores forventning fra august, og vi kan dermed tillade os at skrue lidt op for vores forventning for eksporten for hele 2012, siger ministeren.

Forsigtig optimist
Med september måneds fald i vareeksporten tyder alt nu på, at væksten i den danske vareeksport i 2012 bliver lavere end i 2011, hvor den nåede 10 pct. i forhold til 2010.

- Væksten i eksporten bliver utvivlsomt lavere end i 2011, og det afspejler den vanskelige konkurrencesituation. Vi er især udfordret på to områder: Dels er efterspørgslen på vores vigtigste eksportmarkeder meget afdæmpet. Dels er dansk konkurrenceevne stadig ikke på omgangshøjde med vores nærmeste konkurrenter, siger Pia Olsen Dyhr.

Ministeren ser dog også positive elementer i udviklingen. Først og fremmest er eksporten til USA vokset med 27 pct. i årets første ni måneder, og endvidere er eksporten til BRIK-landene steget med 7,4 pct. Ser vi alene på Kina er det 12,3 pct.

- Også i de kommende år vil vækstmarkederne øge deres vægt i den samlede danske eksport. Samlet set er jeg fortsat forsigtig optimistisk på vegne af dansk eksport, men også meget bevidst om, at vi står overfor store udfordringer, siger hun.

Baggrund
I september faldt vareeksporten med 5,3 pct. i forhold til måneden før, og faldet i tredje kvartal er dermed 0,3 pct. i forhold til andet kvartal. Hovedparten af faldet skyldes energivarer. Ses bort fra energivarer, var faldet i september 1,3 pct., mens der var en vækst i tredje kvartal på 2,7 pct. i forhold til andet kvartal. Hermed er basisvareeksporten vokset 4,6 pct. i de første tre kvartaler af 2012 i forhold til de første tre kvartaler af 2011. Det er en vækst omkring 1 pct.-point højere end forventet i Udenrigsministeriets Eksportudsigt fra august.

Alt tyder nu på, at væksten i den danske vareeksport i 2012 bliver lavere end i 2011, hvor den nåede 10 pct. i forhold til 2010.

Eksporten til USA er i årets ni første måneder øget med over 27 pct. (22 pct. eksklusive energi). Væksten skyldes en næsten 50 pct. øgning i eksporten af medicinske og farmaceutiske varer, samt store stigninger i afsætningen af maskiner, elektriske apparater og kemiske produkter, som langt overstiger det fald, der har været på vindmølleområdet. Eksporten har været hjulpet af dollarkursen, som steg omkring 15 pct. fra midten af 2011 til efteråret 2012, men nu er faldet lidt tilbage igen.

Dansk eksport til BRIK-landene (eksklusive energi) er i årets første ni måneder steget 7,4 pct. i forhold til 2011. Til Kina er eksporten steget med 12,3 pct., hvilket er i tråd med de seneste års udvikling. Der er et godt grundlag for, at den stigende eksport til vækstmarkederne vil fortsætte. Danske virksomheder råder over mange produkter og kompetencer, som virksomheder, husholdninger og det offentlige efterspørger i vækstlandene. Regeringen har derfor også iværksat en særlig indsats i forhold til at få bedre fat på 10 udvalgte vækstmarkeder: De fire BRIK-lande, samt seks særligt potentielle vækstmarkeder - Indonesien, Mexico, Sydafrika, Sydkorea, Tyrkiet og Vietnam.

Tyskland er Danmarks største eksportmarked. I årets første ni måneder er eksporten faldet 1,1 pct. i forhold til 2011 (eksklusiv energi). Til Holland har faldet været 2,8 pct., til Frankrig 4,1 pct. og til Italien 9,2 pct.

Eksporten til Norge og Sverige er til gengæld steget. Til Norge har væksten i de første tre kvartaler af 2012 været 9,8 pct. i forhold til 2011 og til Sverige har væksten været 3,7 pct. Nabomarkederne er fortsat uhyre vigtige for Danmark, da de bidrager til at holde beskæftigelsen oppe.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063