23948sdkhjf

0204 TEMA: Kloge boliger i træ

Tema artikel om Træhusbyggeri, limtræskonstruktioner og spær fra Træ og Industri - februar 2004
Tekst Frederikke Torpp Larsson, Teknologisk Institut, Træ

Et nyt boligkoncept har set dagens lys. Skanska og IKEA er gået sammen om at skabe færdigproducerede træhuse. Et koncept, der [b]vender op og ned på den traditionelle byggeproces. De kalder det BoKlok – Bo Klogt.

Konceptbolig
I 1996 fik den svenske møbelkoncern Ikea en god idé. De ville producere boliger efter samme koncept, som de skaber boligindretning. Tanken var en tidssvarende bolig, der ser ud og er indrettet som folk ønsker.
Det skulle samtidig være kvalitetsbyggeri, men til priser så lave, at almindelige mennesker har råd til at købe dem. Og stadig have penge tilovers.

Boligernes størrelse skulle også være tilpasset de mange nye familiestrukturer, hvor flere og flere husstande består af 1-3 personer. Med andre ord skulle de enkelte boligenheder ikke være for store og de enkelte boligers størrelse skulle være forskellige, så man kunne opnå en mangfoldighed i sammensætningen af beboere.

Ikea tog kontakt til entreprenøren Skanska om det nye boligprojekt. Møbelkoncernen skulle stå for indretning og design, mens Skanska havde ekspertisen til at bygge og sælge boligerne.

Forbrugeren i centrum[/b]
Skanska og Ikea startede ud med en markedsundersøgelse i Sverige. Hvilke væsentlige krav stiller almindelige mennesker til en moderne bolig? Undersøgelsen viste overraskende, at de forskellige familier havde meget ensartede ønsker:

1. De enkelte boligenheder behøver ikke at være store, bare de er funktionelle.
2. Rummene skal være lyse, med mange og store vinduer og bygges af gode, naturlige og holdbare materialer så som Træ og zink. Gulve af egetræ og fliser på væggene i køkken og bad er også vigtige elementer.
3. Der skal være adgang til det fri, husene skal være tætliggende og gerne i nærheden af skoler og offentlig transport. Til gengæld er det af mindre betydning, om boligen ligger langt fra en bykerne.
4. Ingen af de adspurgte ønsker at bo i højhuse med asfalt omkring.

Undersøgelsesresultaterne blev bearbejdet af Ikeas arkitekter og resultatet blev træhuse i to etager, færdigfremstillet på fabrik - helt klar til indflytning.
Der er to forskellige hustyper. En type med træfacader, der er tænkt til mere landlig bebyggelse, og en type med pudsede facader til de mere bynære miljøer. Hvert enkelt hus består af seks lejligheder med to, tre eller fire værelser på hhv. 62, 74 og 89 m².

Køb og flyt ind
Tanken er, at det skal være enkelt at købe bolig. Lejlighederne kan købes som andre forbrugsgoder, nemlig ved shopping. I butikken vælges farver og udstyr, kontrakten underskrives og ca. 6 uger senere er den klar til indflytning. Med i købet følger assistance til indretningen fra Ikeas egne indretningsarkitekter, samt et gavekort til indkøb af møbler i Ikea.

En BoKlok bebyggelse opføres med tre til seks huse, omkranset af grønne fællesarealer. Alle lejligheder har adgang til det fri og husene ligger som vinkelhuse, der danner aflukkede gårdrum. På denne måde har man opnået at skabe intime offentlige rum, som brugerne efterspurgte.

Kontrolleret byggeproces
Boligerne fremstilles udelukkende af lette byggematerialer. Her er træ er det gennemgående byggemateriale i alle konstruktioner.

For at holde prisen nede er der kun få og små justeringer i fabriksproduktionen.
Alle bygningsdetaljer er fastlagt på forhånd. Tilpasning og bearbejdning til de forskellige nationer eller regioners marked og byggetradition vil være små og mere af teknisk karakter.

Et hus indeholder tolv enheder (seks enheder i hvert plan), så i grundstrukturen er der ganske få elementtyper. Enhederne er lukket med vinduer, døre, gulv og loft. De er malet og tapetseret. Køkken samt bad er monteret, og fliser sat op. Selv hattehylden i garderoben er monteret.

Alle elementerne fremstilles på proceslinier, dvs. én række med vægelementer, én række med gulvelementer etc. På den sidste linie samles de, pakkes i plastik og er klar til afhentning.
· At modulerne samles under kontrollerede former har mange fordele:
Alt bliver bygget indendørs i en opvarmet fabrikshal, i tørt miljø og på produktionslinier med et rutineret personale.
· Man undgår at indbygge fugt i konstruktionerne, og hele byggeprocessen er styret og kontrolleret. Det giver mulighed for en sikker kvalitetsstyring, der skal medføre færre fejl og mangler i byggeprocessen.

De færdige volumener pakkes i transportemballage og køres på lastbil fra fabrikken til byggegrunden. Herfra er det nærmest som at samle legoklodser.
Modulerne placeres oven på hinanden på færdigt fundament, hvor der er forberedt for tilslutning af installationer.

Succesen breder sig
I Sverige er der foreløbig opført mere end 1400 BoKlok boliger. Det er startet op i Norge, Finland og England, og Skanska forventer, at de første danske projekter startes op midt i 2004.

BoKlok husene vil blive produceret i Sverige efter samme specifikationer som hidtil, dog vil facaden blive tilpasset dansk byggeskik. Danske købere kan forvente priser i størrelsesorden 1.150.000 kr. for en 3-værelses bolig og 1.135.000 kr. for en 4-værelses bolig, alt efter beliggenhed og grundpriser. Dette er næsten 20 procent billigere end en tilsvarende traditionel bolig. Prisen kan holdes nede dels fordi husene kun skal projekteres én gang, og dels fordi industrifremstillingen, med de få variationer, giver en rationel produktion.

Skanska regner med, at der årligt kan sælges mellem 200 og 300 BoKlok boliger i Danmark, og de vil primært blive tilbudt som andels- eller almennyttige boliger.

Artiklen her er et uddrag og kan læses i sin helhed på: http://www.teknologisk.dk/byggeri/11677
Teknologisk Institut, Træ har en artikelserie om træhuse, der jævnligt fokuserer på spændende og utraditionelle byggerier.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065