0205 TEMA: Ny EnergiRude-kampagne
Artikel i Træ og Industri
Februar 2005
Energistyrelsen har sammen med en række organisationer i byggeriet startet en 3-årig kampagne for at højne kendskabet til EnergiRuder, dels for at spare energi, dels for at reducere CO2, samtidig forbedres komforten. Målsætninger er over 3 år at øge antallet af EnergiRuder til over 90 procent. I nybyggeri er det ikke et problem jvf bygningsreglementerne, men ved renoveringer, udskiftninger, ombygninger o.lign. bruges fortsat i al for stor udstrækning gammeldags termoruder.
U-værdi tidligere 1,1 nu 1,2
U-værdi i glas defineres, som i andre materialer med W/m²K, det vil sige varmetabet er den energimængde (Joule) der pr tidsenhed (sekund): J/s=W passerer en kvadratmeter med en grads (K=grader Celsius) forskel på de to sider af glasset. Jo lavere U-værdi, jo mindre varmetab.
Vinduets samlede U-værdi beregnes nu fra 1.3. 2003 efter DS418 6. Udgave.
Som noget nyt indførers af glasproducenterne at alle værdier fremover skal oplyses med 90 procent gasfyldning. Konsekvensen er at U-værdier på EnergiRuder som indtil nu har været 1,1 fremover bliver U=1,2, men ruden er den samme.
To typer energiglas
Energiglas består af floatglas som belægges med et selektivt lag eller belægning (coatning) som både slipper kortbølget solenergi igennem og reflekterer langbølget rumvarme. Der findes to hovedtyper af belægning – en ”hård” og en ”bløde”. Energiglas vælges afhængig af hvilken isoleringsevne, lystransmittans og placering der ønskes i forskellige konstruktioner.
Energiglas gør det muligt at åbne for vægge og tag med store vinduer og glaspartier og reducere energiforbruget til opvarmning uden at give afkald på komforten.
Energimærknings-data til professionelle
Selvfølgelig skal den professionelle kunne få de aktuelle værdier for forskellige glaskombinationer til byggeri for at kunne levere dokumentation for bygningens energiforbrug iht bygningsreglementerne. Derfor er Energimærkningen to-delt: en del med data til de professionelle, en del med klasser til den almindelige forbruger som ikke er bekendt med begreber som U-værdi og g-værdi.
Energimærknings-data: Energimærkning er en sammenfatning af rudens værdier: U/LT/g
De tekniske værdier for henholdsvis isoleringsevnen=U-værdi W/m²K, hvor meget sollys der kommer ind: LT=LysTransmittans i %, og hvor meget solenergi der kommer ind= g-værdi i % (også kaldet total solenergigtransmittans =TST).
Energimærknings-klasser til forbrugere
Beregning af energiklasse svarende til det Europæiske Energipile-system er baseret på to-lags termorude 4-15Ar-*4, med et *energiglas indvendigt. Det afgørende er hvor godt termoruden isolerer (U-værdi) i forhold til, hvor meget solenergi (g-værdi) der kommer ind. Hvis energibalancen er positiv (baseret på fyringssæsonen) er det en EnergiRude.