23948sdkhjf

Svækket eksportsalg bag sortsyn i møbelbranchen

Efter et flot 2012 er møbeleksporten kommet skidt fra start i det nye år, og det sætter sit præg på branchens forventninger til den kommende periode.
Ifølge det seneste konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik har størstedelen af aktørerne i møbelindustrien udsigt til både faldende produktion og beskæftigelse i de kommende tre måneder, ligesom branchen også forventer et fortsat pres på salgspriserne.

De negative forventninger står i skærende kontrast til billedet for et år siden, hvor møbelindustrien så væsentligt mere positivt på fremtiden. Sidste år på samme tid forventede et flertal af virksomheder i branchen både stigende produktion og beskæftigelse – samt en positiv udvikling i salgspriserne.

Eksporten bremsede op i december
Den negative udvikling i forventningerne kommer ovenpå et ellers stærkt 2012, hvor dansk møbeleksport gik frem for tredje år i træk og tilmed opnåede den største procentuelle vækst siden 2000. Det er imidlertid ikke lykkedes at fastholde den positive udvikling, og faldende eksport synes derfor at være den mest oplagte forklaring på de negative udsving i forventningerne:

- Vi oplevede en markant opbremsning i eksporten i december 2012 efter en vækst i årets første 11 måneder på 10 procent. Det ser fortsat dystert ud, for eksporten har også svigtet ind i 2013, vurderer administrerende direktør Keld Korsager fra Møbel+Interiør Brancheforeningen.

Hvis der skal findes en forklaring på den haltende eksport, peger Keld Korsager især på de forsigtige forbrugere:

- Forbrugertilliden glipper på de europæiske markeder, og salget af varige forbrugsgoder ligger generelt underdrejet. Det rammer os hårdt. Senest har den franske møbeldetailhandel meldt om en gennemsnitlig tilbagegang på fem procent set over de sidste tre måneder, siger Keld Korsager til Wood Supply.

En anden faktor kan være udviklingen i valutakurserne. En svækket dansk krone understøttede eksporten i 2012, understreger Keld Korsager, men senest har vi set en markant styrkelse af kronen over for blandt andet det britiske pund.

Møbelbranchen kan dog trøste sig med, at eksponeringen mod nedsmeltningen i Sydeuropa er begrænset, da eksporten til de sydeuropæiske lande kun udgør en meget lille del af eksporten.

Hjemmemarked også underdrejet
Det danske marked ser heller ikke ud til at bidrage til den positive stemning. Ifølge Danmarks Statistik oplevede møbelforretninger et fald i omsætningen på 8,8 procent i december 2012 sammenlignet med samme måned året før. Her er der dog bedring at spore med en vækst på 2,1 procent i januar 2013 sammenlignet med januar 2012.

Læs også: Møbeleksporten fortsætter opturen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094