23948sdkhjf

Det går fremad med meget små skridt

I sin nye økonomiske prognose forventer Dansk Erhverv en vækst på kun 0,4 procent i bruttonationalproduktet i 2013, men et noget bedre 2014, hvor væksten lander på 1,3 procent.
Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder bekræfter i en konjunkturundersøgelse billedet af svag vækst i 2013. Deres omsætning vil ganske vist stige samlet set, men med meget store forskelle brancherne imellem.

- Af de seneste 20 kvartaler har der været 10 med negativ og 10 med positiv vækst. Vores produktion og velstand lå i 2012 fortsat langt under niveauet fra 2007. Danmark er havnet i en tilstand, hvor fraværet af vækst her og nu er den største økonomiske hovedpine, siger erhvervsøkonomisk chef Bo Sandberg, Dansk Erhverv.

Han sætter sin lid til, at regeringens kommende vækstplan vil drysse lidt sukker på det tørre rugbrød:

- I de senere år har initiativerne i den økonomiske politik kunnet karakteriseres som for lidt og for sent. Men Dansk Erhverv er tilfreds med regeringens udspil Vækstplan DK, som forhåbentlig i sin endelige form vil rumme yderligere forbedringer inden for blandt andet grænsehandel. Det er imidlertid vigtigt med en hurtig afklaring, så både virksomheder og borgere kender de økonomiske rammevilkår for de kommende år, påpeger Bo Sandberg.

Hver tredje blev skuffet i 2012
Som en del af Dansk Erhvervs økonomiske prognose indgår også en konjunkturundersøgelse, gennemført i februar 2013 og som cirka 700 medlemsvirksomheder har deltaget i.

Her blev de også spurgt, om 2012 havde levet op til deres forventninger. I alt oplevede cirka hver tredje virksomhed, at 2012 skuffede i forhold til omsætningsforventningerne, mens kun 15 procent mente, at året overraskede positivt. På trods af det skuffende 2012 forventer virksomhederne samlet set en omsætningsfremgang i 2013:

- 38 procent af virksomhederne forventer stigning i omsætningen i 2013, mens 22 procent forventer et fald. Samlet set ventes omsætningsfremgangen dog ikke at være stærk nok til at trække beskæftigelse og investeringer med op. Erfaringerne fra de seneste år har været, at servicevirksomhederne har formået at tilpasse aktiviteterne til både højere og lavere omsætning, når markedssituationen ændrer sig, uden at skulle hyre eller fyre. Det lader til at fortsætte her i 2013, siger Bo Sandberg.

Store forskelle mellem brancherne
Der er væsentlige forskelle på, hvorledes medlemsvirksomhederne inden for forskellige brancher oplever og vurderer den aktuelle økonomiske situation. Størst optimisme er der vanen tro i engros- og rådgivningsbrancherne, mens forventningerne er decideret negative inden for detail- og transportbrancherne:

• Detailhandlen er stadig præget af det stagnerede privatforbrug og en forholdsvis lav forbrugertillid. Branchen er fortsat i gang med tilpasning til en ny normalsituation med lavvækst og forventer at reducere mandskab og investeringsniveau yderligere i 2013. Dermed tegner 2013 samlet set til igen at blive et vanskeligt år for detailsektoren.

• Engroshandlen har de mest positive forventninger. Det skal ses i lyset af stigende eksport og til dels industriproduktion, som smitter af på underleverandørerne i erhvervet.

• Transportbranchen forventer nedgang i 2013, både hvad angår omsætning, beskæftigelse og investeringsniveau. Selvom eksporten har været med til at holde hånden under branchen, betyder konkurrencepres fra udenlandske vognmænd og et fortsat moderat hjemmemarked og lav økonomisk vækst, at forventningerne er negative.

• Rådgivningserhvervene, som blandt andet indbefatter videntunge brancher som advokatvirksomheder, IT-firmaer og konsulentvirksomheder, har positive forventninger til 2013. Disse erhvervsgrupper er traditionelt mindre konjunkturfølsomme og har for de flestes vedkommende lagt den økonomiske krise bag sig.

Kilde: Dansk Erhverv

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078