Danske designklassikere til hele verden
Med blandt andre BoConcept som forbillede vil Carl Hansen & Søn åbne nye butikker på franchisebasis i alverdens storbyer.
Butiksåbningen er en markant milepæl i virksomhedens 105-årige historie, for på længere sigt er målet, at et nyt butikskoncept skal udrulles internationalt. Ambitionen er at gøre de klassiske danske møbler tilgængelige for et langt bredere publikum end hidtil.
- Vi forhandler med potentielle franchisetagere om at få åbnet i Paris, London og New York. Det, der begrænser os lige nu, er, at vi vil gøre det ordentligt. Vi har kun to mand til at føre visionen ud i livet. Vi skal sætte tæring efter næring, så vi kan ikke opruste med 15 mand i afdelingen. Det har vi ikke råd til. Vi må tage det i det tempo, det kommer. Men efterhånden som butikkerne laver omsætning til os, tjener vi flere penge, og så kan vi investere mere. Med tiden vil vi komme ud i både Kina, Hongkong Singapore, Malaysia og en masse andre steder. For der er stor interesse, og det er blandt andet derfor, vi har åbnet forretningen i København. Den er mere rettet mod folk, der er interesserede i at få en franchise-forretning, end den er rettet mod salg til hr. og fru Pedersen, siger direktør Knud Erik Hansen til Wood Supply.
”Ikea er verdensmestre til det her”
Med butikken i København indrammes fortællingen om klassisk, dansk møbelhåndværk og historie. Udover møbler fra Carl Hansen og Rud. Rasmussen, som Carl Hansen & Søn overtog i 2011, er der indledt samarbejde med blandt andre B&O, Kasthall, Dinesen, Georg Jensen Damask, Le Klint og Kähler. Ved at integrere disse håndplukkede brands i udstillingen skabes et oplevelsesunivers, der viser møblerne, som Carl Hansen & Søn gerne selv vil se dem:
- Hvor vi førhen har solgt enkeltstående ikoner, så ønsker vi i fremtiden at sælge et miljø, en livsstil. Vi kan sagtens lave en helhed, for vi har møbler nok. Vi har i dag en møbelkollektion, hvor vi kan det hele i stuer og køkkener, og det viser vi i Bredgade, forklarer Knud Erik Hansen og uddyber:
- Det er faktisk noget, vi har lært af Ikea. Ikea er verdensmestre i det her. BoConcept også. Det er bare i en anden kvalitet. Nu går vi ind med et sortiment i topkvalitet og gør det samme. Det er et andet publikum, men det er principielt det samme.
Forhandlere skal være specialister
Med udrulningen af det nye butikskoncept søger Carl Hansen & Søn samtidig at være på forkant med udviklingen i branchen, hvor vi i fremtiden kan se frem til en langt højere grad af specialisering i detailleddet:
- En dansk møbelhandler i dag har et sted mellem 20 og 40 brands, som han handler med. Og man kan umuligt vide 100 procent om alle sammen. Tag bilindustrien for eksempel. Hvis du skal have en Volvo, så tager du ét sted hen, hvis du skal have en Ford, tager du et andet sted hen. Forretningerne er hver især specialister, der forhandler 2-3 brands. Det samme kommer til at ske med møbler. Det gør, at detailleddet igen kommer til at tilføre værdi til brandet. Detailleddet skal sørge for, at det er pengene værd, og det sker ikke i dag. Det er derfor, vi lancerer vores nye koncept. Vi vil være sikre på, at alt det arbejde, som vi ligger i at lave produkter, også bliver fortalt til kunden på en ordentlig måde, og vist på den rigtige måde, forklarer Knud Erik Hansen.
I bestræbelserne på at klæde forhandlerne bedre på, lancerede Carl Hansen & Søn sidste år Carl Hansens Akademi, hvor sælgere i møbelforretningerne tilbydes uddannelse i virksomhedens produkter. Det tilbud har cirka 25 procent af detailkunderne takket ja til:
- De får, på deres IPad, 52 små film, hvor de lærer alt om møblerne og træet. Når de har den viden, så er min teori, at når der kommer en kunde ind i butikken, så tager de dem med over til Carl Hansen, for der kan de snakke om møblet i 10 minutter. Jeg tror, at kendskab og information er en af grundene til, at det går godt for os. Vores kunder ved, hvad de har med at gøre, understreger Carl Hansen-direktøren.