1205: Træ- og møbelindustrien - en af de mere optimistiske
Artikel for Træ & Industri
December 2005
I november udkom Økonomi- og Erhvervsministeriets vækstredegørelse for 2005 . Heri fremgår det at såvel møbel- som træindustrien har produktivitetsniveauer der ligger højere end deres kon-kurrenter i udlandet.
Økonomi- og Erhvervsministeriet fortolker dette som, at branchen har en styrkeposition i forhol-det til udlandet. en sådan styrkeposition i forhold til udlandet er der kun 5 ud af 12 industribran-cher, der besidder.
Generelt for de 5 gælder det, at de er lavteknologiske og at de har en lav andel højtuddannede medarbejdere. Det er altså ikke biotek og nanoteknologi, der trækker samfundet fremad men der-imod mere de mere traditionelle brancher som vores egen.
Træ- og møbelindustrien har altså en styrkeposition i forholdet til udlandet, men hvordan ser branchen på sig selv.
Tager man et kig på branchens samlede erhvervstillid ses det, at den efter at have været jævnt sti-gende gennem hele 2005, nu er nået et niveau der er højere end 2000 og som samtidig ligger langt over niveauet for den samlede danske fremstillingsindustri.
Bag denne optimisme ligger især to faktorer: ordrebeholdningen og forventet produktion.
Ordrebeholdningen
Igennem hele 2005 har træ- og møbelbranchens ordrebeholdning ligget over normalen. Det nuvæ-rende niveau med en overvægt på 35 pct. af virksomhederne, der melder om en ordrebeholdning overnormalen er ikke blot mere end en fordobling af sidste kvartals niveau, men også et rekord højt niveau, der ikke set i de sidste 7 år (TA's data går ikke længere tilbage end 1998).
Forventningerne til årets sidste kvartal er en fortsat positiv ordreindgang.
Produktion
Denne forventning til en positiv ordreindgang afspejler sig også i produktionsforventningerne, hvor en overvægt på 31 pct. forventer stigende en produktion i 4. kvartal. Dette er markant højere end industrien generelt, hvor blot en overvægt 13 pct. forventer stigende produktion i årets sidste måneder.
Den høje ordrebeholdning og positive produktionsforventninger ses også på kapacitetsudnyttel-sen, der ,med et niveau på 83 pct., ikke er set højere siden begyndelsen af 2001.
Desværre opgiver en overvægt af 8 pct. at deres lagerbeholdning stadig er over normalen, hvilket er med til at trække den samlede erhvervstillid lidt ned. Men igen ligger træ- og møbelindustrien bedre end den samlede fremstillingsindustri, hvor en overvægt af 10 pct. ligger inde med større færdigvarelagre end normalen.
At en overvægt af 8 pct. af virksomhederne ligger inde med større færdigvarelagre end normalt dækker dog over en flot udvikling. For 6 måneder siden lå dette tal helt oppe på 32 pct.
Resultatet af denne fine udvikling og forventning til fremtiden ses også på træ- og møbelindustri-ens omsætning. Efter et voldsomt fald i begyndelsen af 2005 har branchen oplevet en imponeren-de vækst. Igen her ligger branchen nu på niveau med 2000. Den positive udvikling bæres stadig primært af en flot udvikling på hjemmemarkedet, der har oplevet en pæn vækst siden 2002, hvor omsætningen nåede et foreløbigt lavpunkt.
Eksportmarkedet, der samlet ikke har været ramt af så store fald som hjemmemarkedet ligger sta-dig omkring indeks 130 (1995 = 100) som den har gjort de seneste 4 år.